GDJE JE BiH: Evo koliko ko u regionu radi za jednu LIMENKU COCA-COLE!

Zanimljivosti
GDJE JE BiH: Evo koliko ko u regionu radi za jednu LIMENKU COCA-COLE!
.

Iako je generalni osjećaj da se u BiH loše živi i da je stanovništvo siromašno, građanin BiH s prosječnom platom zapravo se nalazi među 15 posto najbogatije svjetske populacije.

Tako tvrde iz organizacije Global Rich List, koja prati svjetsku raspodjelu bogatstva, odnosno stanje siromaštva širom planete, piše BiznisInfo.

Naravno, prosječan stanovnik BiH je siromašniji od prosječnog stanovnika zapadnih, razvijenih zemalja, pa čak i zemalja u regionu.

No, kada se uzme u obzir rasprostranjeno siromaštvo u zemljama kao što su IndonezijaGanaMalavi ili Zimbabve, ispostavlja se da stanje u BiH nije toliko loše.

Prosječna plata u BiH u novembru bila je 847 KM, što na godišnjem nivou izosi 10.164 KM. Prema računici Global Rich List, prosječan građanin BiH se po tome nalazi među 14,32 posto najbogatije svjetske populacije.  

Građanin BiH zarađuje 5,29 KM po satu, dok stanovnik Gane za sat zaradi novac u vrijednosti od samo 0,07 KM. Stanovniku Indonezije potrebno je 16 godina da zaradi godišnju prosječnu platu u BiH.  

Stanovnik BiH zaradi za jednu limenku coca-cole za 5,44 minute, dok je stanovniku Indonezije za to potrebno dva sata rada. Prosječna plata u BiH dovoljna je da se isplate 73 plate doktora u Malaviju.

Ova organizacija računa bogatstvo prema odnosu primanja i prosječnih troškova u zemlji. Stoga stanovnici BiH koji imaju mjesečne plate preko 2.500 KM spadaju u 1 posto najbogatijeg stanovništva na zemlji. 

cola

Stanje u regionu

Prosječna plata u Crnoj Gori u novembru je bila 512 eura. Prosječan Crnogorac stoga se nalazi među 10,51 posto najbogatije svjetske populacije, a za jednu limenku coca-cole radi 5,07 minuta.

Prosječna plata u Srbiji je 47.575 dinara, a prosječan stanovnik ove zemlje je među 14,71 posto najbogatijeg stanovništva. Za limenku coca-cole radi 5,56 minuta.

Najbogatiji u regiji su Slovenci koji, s prosječnom mjesečnom platom od 1.056 eura, spadaju među 4,33 posto najbogatijeg stanovništva. Prosječan Slovenac za limenku coca-cole radi 3,40 minuta.

Slovence prate Hrvati, koji s prosječnom mjesečnom platom od 6.014 kuna spadaju među 5,51 posto najbogatijeg stanovništva, a za limenku coca-cole rade 4 minute.

Ne propustite