U toku izgradnja kuća za hrvatske povratnike u Banjoj Luci

Bosna i Hercegovina
U toku izgradnja kuća za hrvatske povratnike u Banjoj Luci
.

Savjetnica ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Marija Rapo posjetila je danas hrvatsko povratničko selo Stranjane, gdje je u toku izgradnja kuće povratnika Borislava Blaževića, koja se gradi u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF). 

Osim ove kuće na području Banja Luke će se u okviru SAF-a graditi još tri kuće za hrvatske povratničke porodice ukupne vrijednosti 112.000 maraka, podsjećaju iz entitetskog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

Izgradnja kuće je počela poslije dužeg čekanja zbog određenih administrativnih poteškoća, iako u nepovoljnim vremenskim uslovima izvođači radova marljivo i uporno rade kako bi se Blaževići što prije uselili u svoj novi dom.

Radost s porodicom Blažević su podijelili i predstavnici Ministarstva, njihove komšije, povratnici iz Stranjana i predstavnici katoličke crkve.

Projekt SAF finansira se iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu 15 miliona dolara namijenjenog BiH za potrebe rekonstrukcije 917 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica u mjestu prijeratnog boravka. 

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a će, kao implementator, u okviru ovog projekta pružiti pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od čega na području RS-a za 111 porodica, a na području Federacije BiH za 263 porodice. 

Ukupna planirana vrijednost izgradnje spomenute 374 stambene jedinice iznosi 11,3 miliona KM.

Ne propustite