Za vaše zdravlje je vrlo važno KAKO SPAVATE, evo šta znači ako spavate na LIJEVOJ STRANI

Zdrav život
Za vaše zdravlje je vrlo važno KAKO SPAVATE, evo šta znači ako spavate na LIJEVOJ STRANI
.

Kada spavate na lijevoj strani, gravitacija olakšava rad sistema za cirkulaciju. Znali da strana tijela na kojoj spavate ima određem uticaj na vaše zdravlje?

Postoje studije u kojima se tvrdi da je spavanje na lijevom boku najzdravije, a u nastavku teksta možete pročitati i zbog čega je to tako:

Poboljšava funkciju limfnog sistema: Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i nalazi se na lijevoj strani tijela. Kada spavate na lijevom boku, ona radi efikasnije. Glavni razlog za to je gravitacija, koja podstiče protok krvi u slezinu i tako omogućava da brže filtrira nečistoće, prenosi “Dnevno“…

Limfni sistem je takođe zadužen i za transport masnoća, proteina i drugih važnih materija za naš organizam – ležanje na lijevoj strani tijela omogućava ovim hranjivim materijama da brže dođu do ćelija.

Podstiče pravilnu eliminaciju otpadnih materija: Spoj između tankog i debelog crijeva nalazi se na lijevoj strani tijela, pa kao i kod slezine, gravitacija pomaže u njihovom radu.

Tako spavanje na lijevoj strani olakšava transport otpada iz tankog u debelo crijevo. Na taj način, sve što treba izaći iz organizma kroz debelo crijevo – izaći će brže.

Može umanjiti intenzitet noćne gorušice: Ukoliko imate problema sa čestim gorušicama, bilo bi dobro da usvojite naviku spavanja na lijevom boku. U tom položaju vaš želudac će biti smješten ispod prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je da zaustavi vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Pomaže jetri da ne bude preopterećena: Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tijela, kad ležite na desnom boku može se stvarati pritisak na taj organ. Zato, ako spavate na lijevoj strani, jetra neće biti preopterećena.

Dobro je za srce: Lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa je dalje u tijelo. Upravo zato spavanje na lijevom boku može pomoći srcu da radi svoj posao lakše i efikasnije.

Kada spavate na lijevoj strani, gravitacija olakšava rad sistema za cirkulaciju, posebno aorti i donjoj šupljoj veni – velikoj veni koja se nalazi na desnoj strani kičme.

Ne propustite