STOP PETARDAMA: Od danas se smije prodavati teška pirotehnika, čuvajte svoju djecu, ne kupujte im petarde

Aktuelno
STOP PETARDAMA: Od danas se smije prodavati teška pirotehnika, čuvajte svoju djecu, ne kupujte im petarde
.

Od danas pa sve do 1. januara 2018. smiju se upotrebljavati pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, čija upotreba je svake godine sve češća iako su ozljede do kojih može dovesti jako opasne.

Ministarstvo unutarnjih poslova stoga i ove godine provodi operativnu akciju Mir i Dobro koja je vezana za upotrebu pirotehničkih sredstava tokom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja.

Iz policije su poručili kako će baš kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali dodali su i da se može očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Novi Zakon o eksplozivnim tvarima

Važno je napomenuti i da je ove godine stupio na snagu i novi Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je donio važne novosti kada se radi o kupovini, ali i upotrebi pirotehničkih sredstava.

Primjerice, iako je uvriježeno mišljenje da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika, nju prema novom Zakonu ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Osim toga Zakon propisuje i novčanu kaznu od 1000 do 3000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Osim toga novost je i zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije III, a također se u skladištima, kao i u prodaji na hrvatskom tržištu, ne smije naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Nadalje, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III).

Važno je napomenuti i da su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji sada iznose od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2017. do 1.1.2018., a upotrebljavati od 27.12.2017. do 1.1.2018.

Ne propustite