Svjedočenja na suđenju optuženima Lubardi i Planojeviću

Bosna i Hercegovina
Svjedočenja na suđenju optuženima Lubardi i Planojeviću
.

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričala da su tri vojnika, među kojima je bio optuženi Zdravko Lubarda, 24. jula 1992. godine došli u njenu kuću u Rogatici te da je taj dan iza kuće ubijen moj otac.

Svjedokinja P-8 je izjavila da je 24. jula 1992. godine krenula da otvori ulazna vrata i tada je kundak puške proletio kroz vrata.

Kada su se vrata otvorila, kako tvrdi, vidjela je tri uniformirana vojnika s crvenim trakama oko glave, a za jednog je kazala da je bio Zdravko Lubarda. Svjedokinja je pojasnila da Lubardu poznaje odranije jer je radio s njenim ocem u fabrici.

Prema svjedokinji, vojnici, koji su govorili ekavicom, natjerali su ih da iziđu iz kuće, a jedan je njenog oca sproveo iza kuće.

- Lubardu sam pitala za oca, a on mi je rekao da ide na ispitivanje. U tom momentu se čuju pucnji iza kuće. Pitala sam zašto se čuju pucnji, govorim da su ga ubili, a Lubarda kaže "ne, to je samo zastrašivanje". Nakon toga odvode nas u Srednjoškolski centar (SŠC) - posvjedočila je.

Dok je boravila u školi, svjedokinja je pokušavala saznati šta joj se dogodilo s ocem. Uz pomoć poznanika Mirka Planojevića, kazala je, u augustu 1992. godine je otišla do kuće i zatekla očevo tijelo.

Tokom boravka u školi, svjedokinja je rekla da optuženog nije viđala, a da je Ozrena Planojevića vidjela nekoliko puta.

Lubarda i Planojević su optuženi da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom osoba te drugim nečovječnim djelima.

U optužnici je navedeno da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Svjedokinja P-9 je izjavila da su u julu 1992. godine u kuću njenih roditelja u Rogatici došla tri uniformirana vojnika. Za jednog od njih je kazala da je bio Lubarda, koji je radio s njenim ocem.

- Jedan od vojnika mi je rekao da uzmem stvari za dijete i da izađem. Izveli su tatu, a potom sam iz kuće čula glasove, viku, vojnike, i tata se obratio "stanite, ljudi", i čula sam rafal, ali nisam vidjela - opisala je P-9.

Govoreći o sudbini oca, kazala je da jedino što zna jeste da je njena sestra iza kuće vidjela njegovo tijelo u fazi raspadanja. Obje svjedokinje su u sudnici prepoznale optuženog Lubardu.

Suđenje se nastavlja 16. januara 2018. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Ne propustite