SAOPŠTENJE

Podignuta optužnicu protiv pripadnika HVO-a za zločin protiv srpskih civila

Objavljeno:27.12.2017 - 11:47
A A A Times Arial

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alminka Islamovića, rođenog 1960. u Slavonskom Brodu, državljanina BiH i Hrvatske, zbog sumnje da je činio zločine protiv srpskih civila u Bosanskom Brodu 1992.

Optuženi se tereti da je od marta do oktobra 1992., za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji općine Bosanski Brod u BiH između Hrvatskog vijeća odbrane i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik Vojne policije u sklopu 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu, u svojstvu zapovjednika voda Vojne policije, a kasnije zapovjednika, sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata ili oružanog sukoba i Dopunskog protokola II.

Po navodima optužnice, Islamović se tereti da je učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, paljenju i uništavanju kulturnih, historijskih i religijskih spomenika na području općine Bosanski Brod.

Također, u optužnici je navedeno da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane u podrumskim prostorijama stare zgrade Stanice policije Bosanski Brod koje su korištene kao zarobljenički objekti u kojima su bespravno bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, pa je ubijeno ili je od posljedica premlaćivanja preminulo više zatvorenika, a nekim od zatvorenika se gubi svaki trag, te njihova tijela ni do danas nisu pronađena, dok je tijelo jedne od žrtava pronađeno i ekshumirano. Iznuda novčane naknade na ime otkupa života mu se također stavlja na teret.

U okviru počinjenih zločina je vršeno pljačkanje imovine stanovništva i uništavanje kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim potrebama.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona BiH i krivično djelo uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika iz istog zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilštva BiH.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!