SAD uveo sankcije dvojici sjevernokorejskih dužnosnika zbog raketnog programa

Svijet
SAD uveo sankcije dvojici sjevernokorejskih dužnosnika zbog raketnog programa
.

Sjedinjene Američke Države u utorak su saopćile da su uvele sankcije dvojici sjevernokorejskih dužnosnika zbog njihove uloge u razvoju balističkih projektila te zemlje.

Ova dvojica zvaničnika imenovani su u saopćenju američkog ministarstva finansija kao Kim Jong Sik i Ri Pyong Chol, prenosi Reuters.

U saopćenju se navodi da je Kim navodno ključna ličnost u pokušajima Sjeverne Koreje da svoj raketni program prebaci iz oslanjanja na tečno na oslanjanje na čvrsta goriva, dok je Ri ključni zvaničnik umiješan u razvoj interkontinentalnog balističkog projektila ove zemlje.

- Ministarstvo finansija sankcioniše čelnike sjevernokorejskih programa razvoja balističkih projektila, u okviru naše kampanje maksimalnog pritiska u cilju izolacije Sjeverne Koreje i postizanja potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka. Ove mjere slijede rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojenu u petak koja uvodi nove snažne sankcije na Sjevernu Koreju kako bi dodatno smanjila njenu mogućnost prikupljanja ilegalnih sredstava - kazao je u saopćenju ministar finansija Steven Mnuchin.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je prošle sedmice nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenog posljednjeg testiranja interkontinentalnog balističkog projektila.

Cilj sankcija je ograničiti pristup te zemlje rafiniranim naftnim derivatima i sirovoj nafti, te zaradi radnika u inostranstvu, prenosi Fena.

Ne propustite