Pakujte kofere: Rusi grade u svemiru hotel sa pet zvjezdica

Zanimljivosti
Pakujte kofere: Rusi grade u svemiru hotel sa pet zvjezdica
.

Za nekoliko godina, svemirski turistički agenti će moći da ponude orbitalne avanture sa pet zvezdica, zahvaljujući ruskoj svemirskoj agenciji Roskosmos, koja je ovog mjeseca počela da razmatra poslovni plan za luksuzni hotel na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), piše portal „Popularna mehanika“.

Ta ponuda će uključiti luksuzni orbitalni apartman „parkiran“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici, sa privatnim kabinama sa velikim prozorima, objektima za ličnu higijenu, opremom za vježbanje i bežičnim internetom. Svemirski turisti će imati prilike i da izađu u svemirsku šetnju u pratnji profesionalnog kosmonauta.

svemir-1


 Luksuzni turistički modul
Čitav put, koje će trajati jednu do dvije nedjelje, koštaće 40 miliona dolara po osobi, a odlazak u svemirsku šetnju i produženi boravak na mesec dana dodatnih 20 miliona. To je suština velikog ruskog plana za ulazak u biznis sa svemirskim turizmom.

Prema detaljnom prijedlogu Roskosmosa, u čiji je uvid imala „Popularna mehanika„, modul dug 15,5 metara i težak 20 tona obezbjediće 92 kubna metra prostora pod pritiskom. U njega će stati četiri odeljka za spavanje, veličine po dva kubna metra i dvije medicinske i higijenske stanice iste veličine. Svaka privatna soba imaće brodski prozor prečnika 228 milimetara, dok će salon modula imati veliki prozor od 426 milimetara.

Spoljna struktura turističkog modula izgleda poput naučnog modula NEM-1, koji Rusi trenutno prave za ISS. Drugi modul NEM je bio u planu, ali je ruska vlada finansirala samo jedan koji će primarno služiti kao naučna laboratorija i stanica za snabdjevanje energijom ISS.

 

 
 

Ne propustite