SVI SU PISALI O TOME: Milena Dravić otkrila zašto je američku novinarku gađala tabletama i tako prekinula intervju!

Show
SVI SU PISALI O TOME: Milena Dravić otkrila zašto je američku novinarku gađala tabletama i tako prekinula intervju!
.

Legendarna filmska, televizijska o pozorišna glumica, rođena Beograđanka Milena Dravić ne voli puno da govori o sebi. Rođena je 1940. Godine, a sa 16 godina je imala svoju prvu glumačku ulogu.

Igrala je u skoro svim partizanskim ratnim spektaklima i bila ponosna Jugoslovenka, a najsretnija je bila u trećem sa Draganom Nikolićem, s kojim je provela četiri decenije zajedničkog života.

Koliko je imala jak patriotski naboj, možda najbolje ilustruje podatak da je prekinula intervju sa američkom novinarkom, jer joj je postavilča neumjesno i provokativno pitanje:

Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju?“, pitala je tada novinarka.

Bilo je to u Kanu, kada se sa ekipom filma „Misterije organizma“ Dušana Makevejeva susrela sa Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom i Joko Ono.

Oduševljena u takvom društvu, dobijam pitanje te novinarke. A kako sam se tih dana mučila sa migrenom, umjesto odgovora, sjetila sam se tableta protiv migrene u vidu pilula. Izvadim ih iz tašne i gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska Literatura gazeta je napisala da sam se neprimjereno ponašala.

Ovaj gest umalo je nije koštao i uloge u čuvenom filmu “Bitka na Sutjesci”. Nikola Popović, direktor “Sutjeske” joj je saopštio da neće mogći igrati u tom filmu.

Godinu dana je prošlo, Dragan i ja smo na moru i ležim ti ja na plaži, vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu“ – sjeća se tih vremena Milena Dravić.

milena-dravic-s

Uslijedila je scena sa Bartonom, kome je kao djevojčica pisala pisma, i koja je inspirisala slavnog Teodorakisa da komponuje muziku za cijeli film.

“Sutjesku” pamti i po sjajnom i finansijski isplativom ugovoru. Sudbina je htjela da potpisuje novi ugovor, povoljniji za nju. Čak je u klauzulu uvela da je napustila ljetovanje.

“Tada sam od honorara za filmsku ulogu u “Sutjesci” mogla prvi put sebi da kupim dobre stvari – sjeća se legendarna glumica.

( Novi.ba/ Aura.ba)

Ne propustite