U ORGANIZACIJI NEZAVISNOG BLOKA

POZIVNICA NA TRIBINU: Važnost potpisivanja donorske kartice

Objavljeno:26.12.2017 - 11:48
A A A Times Arial

U četvrtak, 28.12.2017. godine sa početkom u 16h u Parlamentu BiH održat će se tribina  „Važnost potpisivanja donorske kartice “  u organizaciji Nezavisnog bloka.

Na tribini o ovoj temi će govoriti relevantni doktori predavači i predstavnici Donorske mreže u BiH, a ista će uključivati i dobrovoljno potpisivanje donorskih kartica. 

U BiH je trenutno na dijalizi oko 3.000 ljudi, a barem polovini njih neophodan je transplantirani organ te su ovakve promocije i edukacija građana o značaju transplantacije jako važne.

Glavni problem je nedostatak donora i nepostojanje organizacije na nivou BiH.

Potpisivanjem donorske kartice građani pristaju na to da njihovi organi nakon smrti budu donirani pacijentima kojima oni predstavlja šansu za život, ali da donorska kartica nije obavezujući dokument.

Novim zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja u FBiH također je propisano i da, osim pristanka donora, saglasnost za transplantaciju daje porodica.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!