Još jedna država najavila premještanje veleposlanstva u Jeruzalem

Svijet
Još jedna država najavila premještanje veleposlanstva u Jeruzalem
.

Predsjednik Gvatemale Jimmy Morales krenuo je stopama američkog kolege Donalda Trumpa najavivši u nedjelju premještaj u Jeruzalem veleposlanstva svoje zemlje u Izraelu, usprkos glasanju o osudi Opće skupštine UN-a.

"Dao sam upute ministrici vanjskih poslova Sandri Jovel za pokretanje postupka" provođenja te odluke, napisao je predsjednik na Twitteru.

Prvi čelnik države koji je donio odluku sličnu Trumpovoj, predsjednik Morales izvijestio je na društvenim mrežama o telefonskom razgovoru koji je prethodno vodio s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Jedna od najvažnijih tema razgovora s izraelskim premijerom bila je povratak veleposlanstva Gvatemale u Jeruzalem", kazao je Morales ističući "izvrsne odnose" između dvije zemlje otkad je Gvatemala podržala osnivanje države Izrael.
Jedna od rijetkih zemalja koja podržava Trumpa

U petak je predsjednik Morales branio podršku svoje zemlje odluci SAD-a da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, dan nakon masovnog glasanja Opće skupštine UN-a o osudi te inicijative američkog predsjednika.

"Gvatemala je povijesno proizraelski orijentirana i u 70 godina odnosa Izrael je bio naš saveznik", izjavio je on.

Gvatemala je glasala protiv UN-ove osude zajedno s Hondurasom, Togom, Mikronezijom, Nauruom, Palauom i Maršalskim Otocima, uz SAD i Izrael, prenosi Hina.

Ne propustite