Bugarska: Devet osoba se spalilo u posljednjih godinu i po

Region
Bugarska: Devet osoba se spalilo u posljednjih godinu i po
Bugarska slovi za najsiromašniju članicu Evropske unije.

Prije sedam dana Bugarsku je potreslo samospaljivanje 39-ogodišnje žene ispred kancelarije predsjednika države Rosena Plevnelijeva, u vrijeme kad su se unutar zgrade odvijali razgovori o formiranju nove vlade nakon neizvjesnih rezultata izbora održanih prošlog meseca.

Hitna pomoć je brzo reagovala i žena je prebačena u bolnicu, te je konstantovano da su opekotine zahvatile 90% tijela. Nakon sedam dana borbe za njen život ljekari su danas objavili da je preminula. Njena porodica kaže da je imala psihičkih problema, no nagađa se da je stvarni razlog ovoga čina loša ekonomska situacija i ogromna korupcija među političkom elitom.

Nekoliko sedmica ranije se spalio jedan sredovječni čovjek, što brojku samospaljivanja u Bugarskoj povećava na devet u posljednjih godinu i po. Razlozi su upravo nizak životni standard i nestabilna politička situacija.

Bugarska je, inače, najsiromašnija članica Evropske unije. Prosječna plata je niža nego u Bosni i Hercegovini, a javna je tajna da je Brisel, uz svesrdnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, Rumuniju i Bugarsku primio u svoje okrilje čisto iz razloga da ne dođu ''pod političku šapu'' Ruske Federacije, ali i da povežu svoju najjužniju balkansku članicu, Grčku, sa ostatkom kontinentalnog dijela EU.

Ne propustite