Čović: Porazne najave da BiH neće dobiti status kandidata prije 2019.

Bosna i Hercegovina
Čović: Porazne najave da BiH neće dobiti status kandidata prije 2019.
.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je poraznim najave iz Europske unije po kojima bi Bosna i Hercegovina kandidacijski status mogla dobiti tek 2019. godine.

-Ono što nije dobro i čak može biti porazno ako se ostvari kao praksa je stajalište EU koje se vidno promijenilo u zadnjih mjesec ili dva prema nama, a to nam je prezentirao povjerenik Johannes Hahn prilikom svog zadnjeg posjeta BiH. To je da naša ambicija da do kraja ove ili sredine iduće godine dobijemo kandidacijski status postaje nerealna, prema izričaju povjerenika Hahna i mislim da na tome trebamo ozbiljno poraditi - izjavio je za Čović za Fenu.  

On upozorava da nedostaje jedno zajedništvo politika u BiH prema EU, a kada ga nema jasno je da će biti zauzet stav kakav je zauzet, a to znači da bi BiH tek 2019. godine mogla dobiti kandidacijski status.

-Imajući u vidu činjenicu da su iduće godine izbori i da je pitanje kako će ići implementacija izbora, jasno je da ta 2019. može postati bilo koja naredna godina. To znači da ulazimo u ozbiljne probleme koje smo sami sebi napravili. Evidentno smo o europskom putu sami odlučivali i trebali smo pokazati više odlučnosti i čak pozitivne međusobne drskosti kako bismo ovaj posao završili. Počeli smo vrlo kasno sazivati sve one sastanke koji su dio mehanizma koordinacije i koji su trebali usuglasiti neka pitanja. To je trebalo raditi u petom ili šestom mjesecu, a ne u desetom, jedanaestom ili dvanaestom mjesecu – ocijenio je Čović.

On ističe da će ovih dana biti usuglašena glavnina odgovora na Upitnik Europske komisije i da će ostati „jedno ili dva pitanja za neka uravnoteženja“. To su, dodaje, ona klasična pitanja koja se vežu za budućnost, a ne aktualni trenutak BiH.

Čović smatra da će većina onih koji budu ocjenjivali rad institucija vlasti u BiH u ovoj godini biti nezadovoljni „jer smo opću klimu napravili vrlo negativnom“.

-Ambijent koji  smo stvorili oko sebe svojim nevještim komuniciranjem s javnosti ili svojim radom je dosta loš i teško da s te strane možemo dati bilo kakvu pozitivnu ocjenu ove godine – ustvrdio je Čović, dodajući kako je u prvoj polovini ove godine ipak postojala zadovoljavajuća dinamika u funkcioniranju vlasti, ali da je u nastavku godine došlo do izražene krize na svim razinama.    

Ne propustite