Ovo su stvari kojima SVAKODNEVNO UNIŠTAVATE MOZAK, a niste toga ni svjesni!

Zanimljivosti
Ovo su stvari kojima SVAKODNEVNO UNIŠTAVATE MOZAK, a niste toga ni svjesni!
.

Kojekakve navike mogu ozbiljno da ugroze vaš mozak, a da vi niste ni svjesni do koje mjere. Mozak, kao i drugin organi, može da pretrpi razna oštećenja, čak i ona koja nisu previše očigledna.

Svakodnevne navike koje imaju negativan uticaj na mozak:

Nedostatak komunikacije

Barem 10 minuta komunikacije dnevno povećava mentalne sposobnosti. Nije neophodno da izađete i razgovarate, razgovor putem telefona takođe stimulira mozak.

Previše šećera

Prema istraživanju, velika količina šećera negativno utiče na neurotrofični faktor mozga koji je odgovoran za proizvodnju neurona. On je veoma važan za formiranje dugoročne memorije i učenja.

Nedostatak vježbanja mozga

Prema naučnicima, vrhunac produktivnosti mozga dostigunta je od 16 do 25 godine, nakon toga polako opada. Međutim, mnoga istraživanja su pokazala da redovno vježbanje mozga (rješavanje zagonetki, čitanje, učenje) može znatno da poboljša njegove performanse, čak i kod ljudi koji imaju prve znake senilne demencije.

Preskakanje doručka

Istraživanja pokazuju da djeca koja doručkuju redovno imaju mnogo bolje rezultate u školi. Preskakanjem doručka smanjenje se nivo glukoze u krvi, a to negativno utiče na funkcionisanje mozga.

Mobilni telefoni

Studija sa pacovima pokazala je vezu između raka mozga i upotrebe mobilnih telefona. Ljekari savjetuju da prilikom upotrebe koristite zvučnik ili slušalicu za razgovore i da ne postavljate telefon blizu jastuka dok spavate.

Pokrivanje glave tokom spavanja

Kada spavamo pokrivajući glavu ćebetom, smanjimo količinu kiseonika koji ulazi u naše tijelo, jer u ovom slučaju moramo da dišemo već “reciklirani” vazduh koji je zasićen ugljen dioksidom. Ovo stvara nedostatak kiseonika za naš mozak.

Dehidracija

Kao što znate, ljudski mozak je 70-80% vode. Pored toga, voda je odgovorna za isporuku neophodnih supstanci u mozak. Mozak djeluje najefikasnije kada nema H2O.

Nedostatak vežbanja

Mozak treba redovnu obuku. U jednoj studiji utvrđeno je da fizičke vježbe imaju blagotvorno dejstvo na dugotrajnu memoriju..

Ne propustite