U Danskoj otvoren najhumaniji zatvor na svijetu

Arhitektura i dizajn
U Danskoj otvoren najhumaniji zatvor na svijetu
.

Umjesto strogog zatvoreničkog okruženja, u kazneno-popravnoj ustanovi Storstrom stvoriće se kreativna atmosfera za zatvorenike.
 

Dansko ostrvo Falster postalo je dom najhumanijeg zatvora na svijetu ali koji i dalje ima veoma izražene mjere bezbjednosti. Ipak, ovaj zatvor se razlikuje od svega što ste do sada vidjeli. Naime, arhitektonska firma C.F. Møller koja potpisuje projekat ove ustanove, uspostavio je takvo okruženje koje zatvorenicima pruža kvalitetne životne uslove, a koji često nisu prisutni u kazneno-popravnim ustanovama širom svijeta.

Naime, zatvor Storstrom može da primi 250 ljudi i zamišljeno je da unutar njegovih zidina bude uspostavljena mini zajednica u kojoj zatvorenici mogu provesti vrijeme u okruženju koje je što je više moguće “normalno”, piše Inhabitat.

 

Svaka ćelija od 13 metara kvadratnih opremljena je frižiderom i televizorom ali i velikim prozorom.
 

Ideja o uspostavljanju ovakvog koncepta razvila se oko plana da se zatvorenici unutar zatvora usmjere na život koji su nekada imali, da se ohrabre i podstaknu na vraćanje u normalno društvo.

 

Zatvor se prostire na površini srazmernoj 18 fudbalskih stadiona. Unutar zatvora postoje raznovrsne opcije za vježbanje, učenje, umetnost i molitve u miru.

zatv1

„Koncentrisali smo sve objekte oko centra koji sadrži raznovrsne aktivnosti. Na primer ovde imamo kuću za obavljanje raznovrsnih hobija, prodavnicu, školu, crkvu i prodajni prostor. Takođe smo se trudili da podstaknemo komunikaciju između zatvorenika i osoblja.“, rekao je arhitekta Mads Mandrup iz firme C.F. Møller.

Ne propustite