Ovaj stadion mogao je da primi četvrtinu stanovništva Rima

Zanimljivosti
Ovaj stadion mogao je da primi četvrtinu stanovništva Rima
.

Cirkus Maksimus bio je najveća građevina u drevnom Rimu koja i danas plijeni pažnju istoričara umjetnosti iako sada na njegovom mjestu raste trava.
 

Mislite da je Marikana u Rio de Žaneiru veliki stadion? A šta kažete za stadion koji može da primi 250.000 gledalaca?! Za priču o ovom primjeru Fakta iz Ad Akta, vodimo vas u drevni Rim i to preko 2.500 godina nazad u istoriju.

Cirkus Maksimus je bio veliki rimski hipodrom, trkalište za trke dvokolica (bigama i kvadrigama, to jest, kolica sa dva i sa četiri konja), dužine preko 600 metara, postavljen na dugoj padini brda Palatina i mogao je da primi preko 150.000 gledalaca. Međutim, neki izvori pominju da je, u posebnim prilikama, mogao da primi 250.000 gledalaca, u to vrijeme četvrtinu rimske populacije, budući da je Rim od 1. do 3. vijeka imao preko milion stanovnika.

stad-1

Stadion je mogao da primi četvrtinu populacije, budući da je Rim od 1. do 3. vijeka imao preko milion stanovnika.
 

Početak izgradnje Cirkus Maksimusa datira još iz sredine 6. vijeka prije nove ere, ali je on stradao u nekoliko požara, da bi svu svoju veličinu dosegao u 1. vijeku nove ere kada je izgrađen u kamenu sa tri sprata. Prizemlje, namijenjeno vladarima, bilo je popločano mermerom što svjedoči o sjaju i bogatstvu Rima u drevna vremena.

Sredinom trkališta pružala se spina (kičma), bogato ukrašena stubovima i kipovima. Imperator Oktavijan Avgust dodao je na spinu obelisk visine 25 metara donijet iz Egipta i on se danas nalazi u Rimu na Piazzi del Popolo, i to je jedini ostatak nekad grandioznog objekta. Danas je to park i popularna turistička destinacija.

Ne propustite