POGLEDAJTE DOBRO SVOJ JEZIK: Na njemu možete vidjeti znakove kancera!

Porodica i zdravlje
POGLEDAJTE DOBRO SVOJ JEZIK: Na njemu možete vidjeti znakove kancera!
.

Ne znate što znači bijeli jezik? No, primijetili ste da zadah nije baš sjajan? Kako se toga riješiti? Pa jeste li znali da je najbolja sprava četkica za zube.

Četkajte zube nakon svakog jela.. Jednu četkicu za zube držite i na radnom mjestu. Soda bikarbona može poslužiti umjesto zubne paste. Ako četkanje nije moguće, nakon jela usnu šupljinu isperite vodom. Osvježivači daha, maskiraju zadah te se ne mogu smatrati zamjenom za  higijenu.

Ako je jezik ovalnog oblika, ujednačene ružičaste boje, i kad ga isplaziš čvrst, ali ne preukočeno te možeš uočiti prozirni bjelkasti film preko jezika, velike su šanse dobrog održavanja higijene što osigurava dobru ravnotežu u tijelu, odnosno zdravlje. Kad ga isplaziš, bitno je provjeriti i je li jezik ravan, i ne bi trebala osjetiti neugodan miris.

Na ove promjene obratite pažnju:

Boja:

Normalan jezik je ružičast jezik u koliko je vaš svjetlije boje,koja se kreće od svijetlo ružičaste do bijele, ukazuje na nisku razinu energije te može biti znak anemije. Tamniji jezik, koji se kreće u rasponu od u rasponu od svijetlosive do ljubičaste, ukazuje na povećanu toplinu u tijelu,što može biti znak upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa. Jezik modroljubičaste boje ukazuje na probleme sa srcem, zato budite oprezni.

Premaz:

Premaz na jeziku trebao bi biti bijeli,ali ne pretjerano gust. Jako gusta boja ukazuje na neravnotežu u probavnom sustavu, te slabljenja imuniteta, kao i na gljivičnu infekciju. Žućkasta boja na jeziku ukazuje na moguće probleme sa želucom i jetrom, kao i nadutost. U koliko je premaz debelo žute boje ukazuje na problem sa crijevima.

Vlažnost:

Suhoća jezika mogu biti znak topline u tijelu, što je signal da se dešava upalni proces u tijelu . Suhe i ispucale zone ukazuju na probleme s određenim dijelovima tijela, u zavisnposi gdje se ispucala zona nalazi. Ako je cijeli jezik ispucan, to ukazuje na prethodnu izloženost stresu.

Otečenost:

Debeo i otečen jezik može ukazivati na probleme sa zadržavanjem vode u organizmu te problem sa linfom.

Natečeni jezik može ukazivati i na gljivice kao i na i nedostatak korisnih bakterija u organizmu.

Pokretljivost:

Ako se jezik nevoljno okreće na jednu stranu, to može ukazivati na probleme s jetrom. Ako jezik koji je osoba isplazila nevoljno drhti to može biti signal da je osoba pod velikim stresom i brigom, kao i da ima problem sa bronhitisom i disajnim putevima.

Tragovi zuba, pruge:

Jezik na kojemu su vidljivi tragovi zub, ukazuje na slabosti slezene. Bilo kakve pruge i crte na jeziku ukazuju na oštećeni živčani sustav.

Bol:

Bolan jezik ukazuje na nedostatak željeza u organizmu,kao i vitamina B6 kako bi ste popravili stanje pijte čaj od koprive.

Pranje zuba je osnovna higena koju se većina ljudi drže svakodnevno, međutim pranje zuba nije dovoljno za higijenu usta.

U ustima živi više od 700 različitih bakerija,ali nisu sve štetne.Međutim u koliko se na površinu jezika ili na kvržicama nakupe loši mikrobi, onda mogu naneti ozbiljniju štetu.S toga se trebate na pravi način brinuti o vašoj oralnoj higijeni.

Zadah iz usta

Loš zadah je najčešće posljedica ne pranja jezika, kako objašnjava je Stiv Kok, vlasnik Ostin Siti Dentala u Teksasu. Djelići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku zbog neredovnog pranja, pa se stvaraju velike količine bakterija koje prouzrokuju neogodan zadah.

Ako ne perete jezik, bakterije, čestice hrane kao i izumrlih ćelija, štete vam čulo ukusa, te mogu da prekriju jezik !

Crni jezik

Vaš jezik može postati crn i dlakav ako se na jeziku kvržice oboje od hrane i piće. Zbog toga jezik dobija tamnu boju i dlakav izgled.

Gljivične infekcije

Medicinski naziv za ovo oboljenje je kandida u ustima, to je gljivica, koja kada se prenamnoži u organizmu čovjeka te dovodi do zdravstvenih tegoba. U koliko vidite naslage na jeziku i u grlu koje imaju često “sirast” izgled vjerovatno bolujete od ove gljivice..

Bijeli jezik

Bijeli jezik se može javiti zbog gljivica,međutim morate biti oprezni promjena boje i pojava malih izraslina na jeziku kao i promjene na unutrašnjosti obraza mogu bit rani simptomi raka jezika.

Ne propustite