AKO STE NEZAPOSLENI, DANAS VAS ČEKA NOVAC NA PRVOM ŠALTERU: Potrebno je samo da ispunite jedan uslov!

Region
AKO STE NEZAPOSLENI, DANAS VAS ČEKA NOVAC NA PRVOM ŠALTERU: Potrebno je samo da ispunite jedan uslov!
.

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije saopštila je danas kako će preko Poštanske štedionice isplatiti redovne novčane naknade nezaposlenim za novembar 2017. godine.

Kako je navedeno, isplata privremenih novčanih naknada za novembar ove godine osobama koje žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biće izvršena u petak, 22. decembra.

Pravo na novčanu naknadu imaju svi nezaposleni koji ispunjavaju određene uslove. Postoje striktna pravila koja se moraju ispoštovati, i ukoliko se sve to odradi, nema prepreke za ostvarenje prava na mjesečnu isplatu, piše "Tanjug".

Osoba ima pravo na novac samo pod određenim uslovima.

1. Prije svega, potrebno je da je bila osigurano najmanje 12 mjeseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 mjeseci.

2. Nezaposleni ima pravo na novčanu naknadu u slučaju prestanka radnog odnosa ili prestanka obaveznog osiguranja, ukoliko je do prestanka radnog odnosa došlo otkazom od strane poslodavca, kad uslijed tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla

(Osobe koje su se svojevoljno opredijelile za novčanu naknadu ili posebnu novčanu naknadu - u većem iznosu od visine otpremnine utvrđene Zakonom o radu, nemaju prava na novčanu naknadu)

3. Na novčanu naknadu osoba ima pravo od prvog dana prestanka obaveznog osiguranja, ako se prijavi i podnese zahtjev Nacionalnoj službi, i to u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja.

(Nezaposlenom koji podnese zahtjev po isteku roka od 30 dana, novčana naknada pripada od dana podnošenja zahtjeva)

Pravo na novčanu naknadu nema nezaposleni koji podnese zahtjev po isteku vremena za koje bi mu pravo na novčanu naknadu pripadalo.

Ne propustite