Da li koristite BANKOMAT? Više NIKAD ne uzimajte POTVRDU nakon transakcije! Ovo je razlog

Zanimljivosti
Da li koristite BANKOMAT? Više NIKAD ne uzimajte POTVRDU nakon transakcije! Ovo je razlog
.

Rezultati istraživanja su važni za osobe koje papiriće poput onih na bankomatima koriste zbog prirode posla kao na primjer blagajnice.

Naime, u jednom nedavno sprovedenom istraživanju utvrđeno je da su osobe koje su rukovale papirom koji se koristi na bankomatima preko dva sata i bez rukavica u urinu imale povećanu razinu bisfenola A.

Kod osoba koje su imale rukavice nije zabilježeno povećanje tog hemijskog spoja. Bisfenol A su naučnici već ranije povezali sa hormonalnim poremećajima, problemima sa začećem i razvojem mozga kod male djece.

Pored ovog papira, može se pronaći i u konzerviranoj hrani, nekim tkaninama te u u tvrdoj plastici poput one koja se koristi za bočice za djecu.

Ovaj hemijski spoj koristi se papiru za potvrde na bankomatima, POS- automatima u supermarketima, na autocestama i slično, što znači da je većina ljudi često u kontaktu sa njim.

Još uvijek nije sa sigurnošću utvrđeno koje su razine Bisfenola A u urinu kritične, a rezultati istraživanja posebno bi mogli imati važnost za osobe koje papiriće poput onih na bankomatima koriste zbog prirode posla kao na primjer blagajnice.

Bilo bi dobro da budete oprezni sa ovim papirom, a ovo otkriće podijelite i sa vašim prijateljima.

 

Izvor: vestibalkan.com

Ne propustite