Erdogan uručio prestižnu nagradu Džemaludinu Latiću

Aktuelno
Erdogan uručio prestižnu nagradu Džemaludinu Latiću
.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uručio je nagradu bosanskohercegovačkom piscu i intelektualcu prof. dr. Džemaludinu Latiću za značajan doprinos u oblasti književnosti i umjetnosti.
Na ceremoniji dodjele nagrada održanoj 15.12.2017. godine u Istanbulu, uručene su nagrade u nekoliko kategorija, a međunarodna nagrada je dodjeljena bosanskohercegovačkom piscu Džemaludinu Latiću.
 
Inače, ovo je četvrta po redu dodjela nagrada "Necip Fazil" u organizaciji turskog lista "Star". Nagrada "Necip Fazil" se dodjeljuje osobama koje su dale značajan doprinos u oblasti književnosti i umjetnosti.
 
Prilikom preuzimanja nagrade na spektakularnoj svečanosti, Džemaludin Latić održao je govor zvanicama, te između ostalog poručio:
 
“U ovom danu koji je izuzetno važan za moj život, moju književnost, jezik i zemlju, Bosnu i Hercegovinu, želio bih da se zahvalim žiriju koji je uočio moju poeziju i odlučio da mi da ovo visoko priznanje koje nosi ime po bardu savremene turske književnosti, koji je ne samo pjesnički izraz, nego i tursko mišljenje oslobađao svih nametnutih okova, Nedžibu Fazilu – neka je rahmet njegovoj plemenitoj duši.”

(Vijesti.ba)

Ne propustite