ŠTA VAM TO TIJELO PORUČUJE? Ako se trzaš i imaš osećaj propadanja kada toneš u san, OVO JE RAZLOG i mnogima se ovo neće dopasti

Zanimljivosti
ŠTA VAM TO TIJELO PORUČUJE? Ako se trzaš i imaš osećaj propadanja kada toneš u san, OVO JE RAZLOG i mnogima se ovo neće dopasti
.

Ponekad se dešava da na trenutak prije nego što zaspimo jako se trgnemo, a osjećaj koji nas pri tome prati jeste kao da padamo u provaliju. Taj trzaj i osjećaj obično traju samo jednu sekundu, nakon čega sljedi buđenje i osjećaj dezorjentisanosti.

Trzaji obično traju samo jednu sekundu
Ovo se zove hipnagogički trzaj i zapravo je odbrambeni mehanizam, a može imati različiti uticaj na ljude. Neki nakon trzaja nastavljaju da spavaju, a neki se probude.

Neke teorije kažu da je ovo pokušaj mozga da probudi tijelo, jer se ovo stanje interpretira kao uvod u smrt. Takođe se povezuje sa prošlim vremenima kada su naši preci spavali na drveću i morali da paze da ne padnu.

Trzaji su češći kod onih koji ne spavaju dovoljno
Džejms Vilson, britanski stručnjak za spavanje, kaže da su hipnagogički trzaji češći kod ljudi koji i inače imaju problema sa spavanjem, anksiozni su, zabrinuti, kasno piju kofein ili vježbaju. Nekima ovi trzaji mogu remetiti san kao što se i njemu dogodilo.

"Kada sam imao 41 godinu patio sam od nesanice koju nikada prije nisam imao. Tada sam bio budan po cijelu noć, a sada me ovi dosadni trzaji bude tačno sat vremena nakon što zaspim. Kao da imam alarm u glavi", kaže Vilson i dodaje da su češći ako je zabrinut ili zaokupljen nečime.

Vilson kaže da trzaji nastaju kada jedan deo mozga pokuša da zaspi brže od ostalih dijelova.

"Ako nam fali san, mozak se tokom padanja u san ne "ugasi" normalno. Do trzanja dolazi kada smo u laganom snu", objašnjava.

Zbog toga je važno da se dobro naspavamo!

Ne propustite