Najskuplji i najnapredniji britanski ratni brod propušta vodu (VIDEO)

Svijet
Najskuplji i najnapredniji britanski ratni brod propušta vodu (VIDEO)
.

Najveći britanski ratni brod ikad izgrađen, nosač aviona HMS Queen Elizabeth, koštao je britanske porezne obveznike 3.1 milijarde funti (4.2 milijardi dolara). A kako je upravo priznalo britansko ministarstvo obrane, ovaj ratni brod, koji je isplovio prije samo dva tjedna, propušta vodu.

Naime, ovaj najskuplji i najnapredniji  britanski ratni brod u povijesti, dug 280 metara i težak 65.000 tona, ima problem s brtvom vratila koji je uočen za vrijeme njegove pokusne plovidbe, priopćili su iz ministarstva. 

Glasnogovornik kraljevske mornarice kazao je kako je nosač aviona zakazan za popravak dok bude usidren u Portsmouthu, ali kako ga to neće spriječiti da opet isplovi i dovrši svoju pokusnu plovidbu.

Proizvođač: Ovo je normalna praksa, popravak će biti gotov za nekoliko dana

Izvor iz ministarstva rekao je za Reuters kako je mornarica znala za kvar kada je dobila brod od proizvođača te kako će proizvođač morati podmiriti račun za popravak.

HMS Queen Elizabeth i njen sestrinski nosač aviona HMS Prince of Wales izgradio je konzorcij sačinjen od britanskih tvrtki BAE Systems i Babcock te francuske tvrtke Thales. Projekt je ukupno bio vrijedan 6.2 milijardi funti.

"Normalna praksa je da se dio rada i rješavanje defekata nastavi nakon isporuke broda. Ovo će biti završeno prije nego admiralski brod ponovo počne svoj program na moru 2018.", priopćio je BAE Systems, napominjući kako će za popravak trebati samo nekoliko dana i da brod neće biti potrebno izvlačiti na suho.

"Naš novi nosač aviona je simbol britanskog dizajna i vještine, u srži naših napora da izgradimo oružane snage prikladne za budućnost", rekao je britanski ministar obrane Gavin Williamson na ceremoniji ulaska u službu HMS Queen Elizabeth.

Ne propustite