Godišnjica Fondacije za pomoć u rješavanju stambenih pitanja bivših boraca

Bosna i Hercegovina
Godišnjica Fondacije za pomoć u rješavanju stambenih pitanja bivših boraca
.

Fondacija za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih kategorija danas je obilježila 15. godišnjicu od formiranja.

Na obilježavanju godišnjice koja je održana na Ilidži je istaknuto da je Fondacija do sada dodijelila kredite za 2.500 pripadnika boračkih kategorija i bespovratna sredstva za 500 pripadnika boračkih kategorija.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je istakao da je Fondacija u potpunosti opravdala svoje postojanje, od samog osnivanja do danas.

Kazao je da su resorno ministarstvo i Vlada Federacije BiH prihvatili odluku da Upravni odbor sačinjavaju predstavnici boračkih udruženja jer će oni najbolje znati prepoznati koje su to kategorije iz njihovog članstva kojima je potrebna pomoć.

- Najvažnije je da Fondacija izvršava svoje obaveze, da je povrat više od 100 posto sredstava, to je jedan od najboljih pokazatelja da ste vi odabrali one kojima je potrebna pomoć i koji su spremni vratiti dodjeljena sredstva - naveo je Bukavrević.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Šerif Patković je podsjetio da je Fondacija u ovoj i protekloj godini promijenila način raspodjele sredstava u odnosu na raniju praksu, a odnosi se na kvartalnu podjelu sredstava.

- Na osnovu ovog osigurano je da u jednoj kalendarskoj godini imamo veći broj korisnika i drugo, javni poziv se raspisuje za narednu godinu tek nakon što sve osobe iz prethodnog perioda koje su ispunile uvjete realizuju svoje zahtjeve - naglasio je Patković.

U 2017. godini uručeni su krediti za 193 pripadnika boračke populacije u iznosu od 2.000.000 KM, dok su kroz dodjelu bespovratnih sredstava za socijalno ugroženu grupu pripadnika, dodjeljena sredstva za 70 osoba u iznosu 180.000 KM.

Patković je, u okviru obilježavanja godišnice, Bukvareviću uručio poklon za nesebičnu podršku i pomoć u radu Fondacije, saopćeno je iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH, prenosi Fena.

Ne propustite