Sutra novi protesti policije pred Parlamentom FBiH

Bosna i Hercegovina
Sutra novi protesti policije pred Parlamentom FBiH
.

Pregovarački tim sindikata policijskih službenika, koji su se danas u velikom broju okupili ispred zgrade Vlade FBiH, saopštio je da ih ni nakon sat vremena čekanja niko od predstavnika vlasti nije primio na razgovore.

Mirza Hadžiabdić, predstavnik Sindikata policije Kantona Sarajevo, izjavio je da s predstavnicima policijskih službenika nije htio razgovarati ni premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, ali ni federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

"Premijer Vlade FBiH se nije pojavio i nije primio predstavnike pregovaračkog tima što najbolje govori o tome zašto smo i dovedeni u ovu situaciju da ovdje danas protestujemo. Ja sam to konstatovao i maloprije da, otkako je usvojen nacrt zakona o PIO-u u oba doma Federalnog parlamenta, premijer apsolutno ignoriše predstavnike policijskog sindikata”, izjavio je Hadžiabdić.

Pozvao je sve okupljene da se mirno raziđu kako ne bi ometali saobraćaj u glavnom gradu BiH, te već za sutra najavio novo protestno okupljanje, ali u manjem broju, ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Almir Salkičević, predsjednik sindikata policije MUP-a ZDK i član Upravnog odbora saveza sindikata policije i svih uposlenika u MUP-u FBiH, istakao je da je odbijanje razgovora od predstavnika vlasti "najbolji dokaz ko ne želi da dođe do rješenja".

"Tražimo jednu upućujuću normu u zakonu o PIO, ne odbijamo prijedlog Vlade da se petogodišnji prosjek reguliše zakonom o policijskim službenicima. Nije mi jasno zašto Vlada odbija i ne želi da tu upućujuću normu stavi u zakon. Smatram da je to određeni inat pojedinih predstavnika u Vladi koji su doveli do ovog da se ovdje okupi oko 2.000 policajaca. Obećavamo da ćemo se i dalje okupljati ovdje sve dok ne bude usvojen argumentovan zahtjev policijskih službenika”, poručio je Salkičević.

Današnji protest ispred zgrade Vlade FBiH organizovao je Savez sindikata policije i uposlenika Ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, a prisustvovalo mu je više stotina policijskih službenika iz više kantona.

Vlada FBiH je u novom zakonu o penzijskom i invalidnom osiguranju (PIO) definisala pojam policijskog službenika, ali je odbila da definiše normu i dopunu zakona.

Osnovni i jedini zahtjev je da se u prelaznim i završnim odredbama prijedloga zakona o PIO-u uvrsti upućujuća norma prema kojoj će se policijskim službenicima obračun penzija urediti posebnim propisom.

(Anadolija)

Ne propustite