IMAJU PRAVI RAZLOG: Istina o tome zašto ljekari nose klompe

Zanimljivosti
IMAJU PRAVI RAZLOG: Istina o tome zašto ljekari nose klompe
.

Klompe su sastavni dio opreme ljekara i gotovo je nezamislivo da medicinsko osoblje ne nosi klompe iako na rapsolaganju imaju mnogo moderniju obuću

Jedna od prvih stvari koje nam padnu na pamet kada neko spomene doktore sigurno su klompe. Gotovo da ne postoji doktor koji na nogama ne nosi ovu obuću, međutim, zašto je to tako?

Čini se da postoji niz razloga zašto su klompe najbolji prijatelji ljekara i obuća bez koje ne mogu da zamisle svoj posao.

Klompe omogućavaju medicinskim sestrama i doktorima podršku koja im pomaže da smanje bol u stopalima, zglobovima, kolenima i kičmi što je jako važno jer oni provode dosta vremena na nogama, nekada bi imalo šansi za odmor.

Nije svejedno medicinskom osoblju da izdrži 8, 10, 12 i više sati u smjeni na nogama pa im je udobna obuća prioritet i oni biraju klompe koje nose tokom smjene. Dobre klompe su specijalno dizajnirane za rad na mjestu koje podrazumijeva mnogo stajanja.

Klompe u ovakvim situacijama donose mnogo više koristi od patika i cipela, a takođe su i zatvorene i daju punu zaštitu prstima. Tako su one zaštićena od eventualnih povreda usled ispuštanja predmeta, pogotovo onih oštrih kao što su skalpeli u slučaju hirurga, tupih udaraca i prosipanja opasnih tečnosti kao i tjelesnih tečnosti.

Kod klompi nema komplikovanih kaiševa pa je obuvanje i izuvanje lako i bez stresa i potrebe da saginjanjem.

Nisu sve klompe podjednako dobre pa treba obratiti pažnju na udobnost, podršku, bezbjednost koju pružaju, stabilnost i u kojoj mjeri smanjuju stres.

Posebnu vrstu klompi predstavljaju hiruške klompe koje su napravljene za ljekare i sestre koji učestvuju u operacijama. One drže noge odmornim i poslije smjene od 12 sati jer uklanjaju bol u leđima. Napravljene su uglavnom od kože i omogućavaju lako čišćenje, a materijal je kvalitetan i otporan.

Klompe su korisne jer sprječavaju klizanje jer u bolnicama se pod stalno riba. Kada medicinsko osoblje žuri da stigne do pacijenta jako je važno da mogu da trče po mokrom podu ako to situacija zahteva. Posljednje što treba ljekarima dok žure da spasu život pacijenta jeste da razmišljaju o tome kako mogu da se okliznu i padnu - ili da se to stvarno i desi.

Ne propustite