Malki: Ukoliko SAD uloži veto obratit ćemo se Generalnoj skupštini UN-a

Svijet
Malki: Ukoliko SAD uloži veto obratit ćemo se Generalnoj skupštini UN-a
.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki u ponedjeljak je kazao da, ukoliko Sjedinjene Američke Države ulože veto na predloženu rezoluciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija protiv odluke SAD-a o priznavanju Jerusalema kao izraelske prijestonice, Palestinska samouprava će tražiti akciju Generalne skupštine UN-a.

U saopćenju za medije, Malki je naveo da će palestinsko rukovodstvo zatražiti od svih zemalja članica Generalne skupštine UN-a da glasaju o istom prijedlogu rezolucije koja će danas biti predata Vijeću sigurnosti, jer SAD neće moći iskoristiti veto u Generalnoj skupštini, prenosi WAFA.

- Diskusije koje su održane u Vijeću sigurnosti, kao i izjave i aktivnosti koje smo vidjeli širom svijeta, potvrđuju da su se SAD u potpunosti izolovale svojom odlukom – smatra Malki, te dodaje da se „time došlo do međunarodnog konsenzusa kojim se odbacuje američka odluka i zahtijeva njeno poništavanje, te je to ono što ćemo vidjeti danas tokom glasanja o našem prijedlogu rezolucije“.

Malki je rekao da, iako su neke zemlje pokušale „ucijeniti“ palestinsko rukovodstvo što se tiče formulacije i odredbi prijedloga rezolucije koja će biti predata Vijeću sigurnosti, rukovodstvo „i dalje računa na principijelne zemlje koje se pridržavaju standarda međunarodnog prava i principa Povelje UN-a kojom se uređuje rad Vijeća sigurnosti UN-a“.

- To znači da ćemo mi dobiti 14 glasova podrške za palestinski prijedlog rezolucije, posebno s obzirom na to da se ovo dešava na prvu godišnjicu rezolucije 2334 Vijeća sigurnosti UN-a – zaključio je Malki.

Ne propustite