Dodik: RS koordinira sa Srbijom aktivnosti u vezi sa razgraničenjem

Bosna i Hercegovina
Dodik: RS koordinira sa Srbijom aktivnosti u vezi sa razgraničenjem
.

 Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će taj bh. entitet slijediti Srbiju kada je u pitanju razgraničenje BiH i Srbije te da je o tom pitanju već data i saglasnost iz RS-a.

-Imamo jasnu kordinaciju sa stranom koja je iz Srbije i u tom pogledu dali smo saglasnost za razgraničenje – rekao je Dodik, ustvrdivši "da u BiH ne postoji želja bošnjačke komponente da se bilo šta učini kako bi se ovo pitanje riješilo".

Potvrdio je da će i dva člana iz Geodetske uprave RS-a u Komisiji za granice BiH slijediti politike tog bh.entiteta.

Kazao je da je jučer tražio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  da ta zemlja razmotri mogućnost da snosi polovinu troškova izgradnje dionice autoputa od Bijeljine do granice sa Srbijom, što bi, kaže, bila značajna pomoć RS-u.

-Uvjeren sam da će Vučić učiniti sve da se ta dionica rješava, jer je to potrebno tom kraju – naveo je Dodik.

Kada je u pitanju zahtjev za knjiženje vojne imovine u Han-Pijesku, ponovio je protivljenje tom procesu, ustvrdivši „da je  Sud BiH zloupotrebio Ustav“.

-Moramo naći način kako takvi slučajevi ne bi bili nametnuti RS u narednom periodu – dodao je.

Dodik je danas posjetio Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) te razgovarao s vršiocem dužnosti direktorice te ustanove Bosiljkom Predragović o prioritetima za naredi period te izradi posebnog zakona o geodetskoj upravi kako bi poboljšali njen rad.
 

Ne propustite