Christiane Amanpour o prvom susretu s Ratkom Mladićem (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Christiane Amanpour o prvom susretu s Ratkom Mladićem (VIDEO)
.

'Bili bismo siromašni bez muslimana. Dobro je imati ih okolo... ali u maloj koncentraciji', rekao je Mladić novinarki 1993. godine.


Britanska novinarka Christiane Amanpour, koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini izvještavala o ratnim zločinima, na svom Facebook-profilu objavila je cjelokupan snimak susreta s komandantom bosanskih Srba Ratkom Mladićem 1993. u Bosni i Hercegovini.

"'Nema veće časti nego braniti svoj narod', rekao mi je Ratko Mladić 1993. godine. Samo godinu nakon početka rata, 'koljača iz Bosne' pitala sam šta misli o tome hoće li biti procesuiran kao ratni zločinac. S velikim zadovoljstvom gledala sam ga kako stoji u Hagu, gdje je osuđen na doživotni zatvor – proglašen krivim za genocid, progone i ubistva", napisala je Amanpour.

Britanska novinarka navela je da je više od godinu boravila u Sarajevu i izvještavala o ratu prije nego što je uspjela doći do Mladića i postaviti mu nekoliko pitanja. Živjela je u gradu pod opsadom, izloženom granatiranju i snajperskoj vatri.

"Bili bismo siromašni bez muslimana. Dobro je imati ih okolo... ali u maloj koncentraciji", prvo je što je kroz osmijeh Mladić tada rekao tokom prvog susreta s Amanpour.

"Izvještavala sam o ratu u Bosni više od godinu do trenutka kad sam ga upoznala. Godinu dana izvještavala sam o svemu što je 'ratna mašina' uradila i Mladiću se nije dopadalo moje izvještavanje o tome", navela je Amanpour.

'Kennedyjeva Christina'
Nakon prvog pitanja Mladić ju je upitao kako se zove. Kad je čuo njeno ime, odgovorio je s ironičnim osmijehom:

"A, Kenedijeva Kristina. Kada sam video tvoje izveštaje iz Sarajeva, bio sam jako ljut."

Mladić je u srijedu pred Haškim tribunalom osuđen za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i za terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Presudom je proglašen krivim i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Sudsko vijeće izreklo je doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Ratko Mladić tokom susreta s Amanpour [Facebook / Screenshot]
 
Amanpour dalje priča o etničkom čišćenju i genocidu, čiji je vrhunac bio masakr u Srebrenici 1995. godine.

"Srebrenica je trebala biti zona pod zaštitom UN-a za muslimane kad je Mladić sa svojim snagama ipak zauzeo ovo mjesto. Dijelio je slatkiše i obećao civilima da će biti sigurni. 'Ne bojte se, niko vam neće ništa uraditi', rekao je Mladić stanovnicima Srebrenice. Naravno da to nisu bili. Njegovi vojnici ubili su više od 7.000 muslimanskih dječaka i muškaraca koji su pokušali pobjeći", navela je britanska novinarka.

Komentarišući presudu Mladiću, Amanpour je za CNN izjavila da je on ostao kukavica do posljednjeg trenutka jer nije ostao u sudnici da čuje presudu.

Ona je dodala da je doživotna kazna izrečena Mladiću "najmanje što su žrtve ovog rata trebale dobiti".

"Žrtve vjeruju da je to najmanje što Mladić treba dobiti. Ovo je pravda za žrtve, nije osveta, žrtve širom Bosne tražile su svoj dan na sudu", rekla je Amanpour, prenijele su agencije.

Prema njenim riječima, Mladićeva krivica nikad se nije dovodila u pitanje.

Izvor: Agencije

Ne propustite