Nisu uspjeli zaustaviti vodu da ne prodre u stanove: Vjetar odnio krov, vikend proveli sakupljajući vodu

Vijesti
Nisu uspjeli zaustaviti vodu da ne prodre u stanove: Vjetar odnio krov, vikend proveli sakupljajući vodu
.

Duž cijele posavine vodostaj Save je u porastu. Ostali vodotoci u BiH uglavnom su u opadanju. Kiša koja je padala proteklih dana izazvala je brojne probleme na sjeverozapadu zemlje. Nekoliko naselja u Gradišci, te saobraćajnice u Novom Gradu bili su zaplavljeni.

Cerade, najloni, dodatne grede...šta su imali, stanovnici zgrade u Carice Milice 50, u Banjaluci, to su i iskoristili.

Iako su štetu umanjili, nisu uspjeli zaustaviti vodu da ne prodre u stanove. No, boje se onog što tek slijedi.

"Snijeg je u najavi. A, snijeg će od težine uništi najlon i letve koje smo postavili. Ništa to nije", žali se Mirajana Šarić, Banjaluka.

Za sanaciju krova potrebno je 13 hiljada maraka i to 10 hiljada da se uplati odmah. Pisalu su gradonačelniku, pokrenuta je i humanitarna akcija da ima se pomogne. Međutim, novca još nema.

"Sakupljamo između sebe. Ljudi uzimaju od rođaka, prijatelja ali opet nije nam dovoljno. Niko neće bez novca da počne da radi. Pokušavamo sa izvođačem radova da se dogovorimo da smanji obim posla, da stavi nešto tek toliko da prezimimo zimu", kaže Šarić.

Dok Banjalučani se muče sa krovovima, stanovnicima Senjaka kod Gradiške poplavljeni su podrumi. Stanovnici se žale da im je uništen drvo za ogrev, meso, zimnica.

 

"Bilo je 40 cm do koljena. Čizme smo morali obuvati. Što je uništeno bacili smo", otkriva Anka Maraca, Gradiška.

Problem su napravile podzemne vode i kanalizacija. Pumpe u crpnoj stanici, zbog visokog nivoa Save, nisu uspjele ispumpati veliku količinu vode koja je pala u kratkom vremenskom periodu.

"Došlo je jednostvno do zagušenja, da crpna stanica Kej u Grdaišci nije imala taj kapacitet da veliku količinu podzemnih voda izbaci u rijeku Savu i došlo je do plavljenja u naselju Senjak. Par stotina podruma", ističe Slobodan Knežević, Civilna zaštita Gradiška, prenosi N1.

Duž cijele Posavine vodostaj Save je u porastu. Dok Una i Sana stagniraju.

Ne propustite