RUKE SU VAM STALNO HLADNE? Budite oprezni, to može biti simptom OVIH OBOLJENJA!

Porodica i zdravlje
RUKE SU VAM STALNO HLADNE? Budite oprezni, to može biti simptom OVIH OBOLJENJA!
.

Malo tko voli dodir hladnih prstiju na tijelu, pogotovo u ova zimska doba. Ruke i prste jednostavno je zagrijati, prislanjanjem na izvor topline ili jednostavnim puhanjem toplog zraka iz usta u šake.

Međutim, ukoliko to ne pomaže, možda hladni prstići ukazuju na slijedeće bolesti.

- Raynaudov sindrom,  sužavanje krvnih žila u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osjećaja hladnoće u prstima koji ponekad mogu i poplaviti. Ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju regulira se nošenjem toplih rukavica i izbjegavanjem stresa. Međutim, ako vam je on dijagnosticiran, posavjetujte se s imunologom jer Raynaud može biti pokazatelj neke autoimune bolesti.

-Slaba cirkulacija je jedan od česgti uzroka, a povezana je s tim da srce ne pumpa dovoljne količine krvi, a vaše žile često postaju začepljene zbog masti. A vaš zadatak je da jedete zdravo i vježbate.

-Hipotireoza je još jedan uzrok hladnih ruku,a predstavlja znatno smanjen radi štitnjače. Štitina žlijezda utiče na dosta funkcija našeg organizma, pa tako i na temperaturu.

-Anemija može da utiče na hladnoću vaših ruku, a razlog je nedovoljna opskrba kisika. Zato morate jesti bogatu hranu željezom kako bi se riješili anemije.

-Nizak krvni pritisak također može imati za simptom hladne ruke. Ostali simptomi niskog pritiska su:

  • zamućen vid,
  • vrtoglavica,
  • umor,
  • pospanost.

Ne propustite