Italija planira prebaciti Libiji odgovornost za spašavanje migranata na moru

Svijet
Italija planira prebaciti Libiji odgovornost za spašavanje migranata na moru
.

Italijanske vlasti žele da libijska obalska straža u roku od tri godine preuzme odgovornost za presretanje migranata na oko desetine površine Mediterana, iako se libijske ekipe muče s patroliranjem vlastite obale i optužuje ih se za pogreške na moru.

Italijanski plan do kojeg je došao Reuters pokazuje da se Italija i Evropska unija fokusiraju na ponovnu "izgradnju" libijske mornarice i obalske straže kako bi oni mogli zaustavljati čamce. Međutim, humanitarne organizacije tvrde da su Libijci loše pripremljeni i optužuju ih za pogreške u spašavanju prošlog mjeseca tokom kojeg se vjeruje da je oko 50 osoba izgubilo život.

Libijci sve migrante, uključujući izbjeglice, vraćaju u Libiju, iako je situacija tamo daleko od rješene. Italija koordinira spašavanjima uz libijsku obalu od 2013. godine.

U planu je predloženo korištenje sredstava od 44 miliona eura kako bi se povećali libijski kapaciteti do 2020. godine, opremanje obalske straže i omogućavanje da ona uvede vlastiti koordinacijski centar kao i ogromno područje na kojem će izvoditi potrage i spašavanja.

Predviđa se i pilot projekat za nadzor libijske južne granice, koji će koristiti sredstva Italije i Evropske unije, a za njegovu realizaciju potrebno je dopuštenje EU.

 

Ne propustite