Gdje se sve šetala Mona Liza

Kultura
Gdje se sve šetala Mona Liza
Prije nego je postavljena na zid čuvenog pariškog muzeja Louvre, Mona Lisa je za javno prikazivanje bila domaćin i u drugim 'kućama'.

Prije nego je postavljena na zid čuvenog pariškog muzeja Louvre, Mona Lisa je za javno prikazivanje bila domaćin i u drugim 'kućama'.
Malo prije svoje smrti, Leonardo je prodao svoju sliku kralju Franji I koji je čuvao u dvorcu Amboise. U sljedećem razdoblju slika dolazi u Fontainbleau, Pariz, Versailles i konacno u kolekciju Luja XIV. Nakon francuske revolucije slika dobiva nov dom u Louvreu. Potom je Napoleon, kojem se toliko dopala Da Vinčijeva muza, skinuo sliku i postavio je u svojoj spavaćoj sobi za nekoliko godina. Po njegovom silasku s vlasti Mona Lisa se vraća natrag u muzej Louvre. 

21. avgusta 1911. godine slika je ukradena iz Louvrea, od strane italijanskog lopova Vincenza Perugia. On je želio Mona Lisu vratiti u Italiju. Tek dvije godine kasnije ponovno se slika pojavljuje u Firenci.

1956. godine u atentatu kiselinom teško je oštećena donja polovica slike. 30. decembra 1956. jedan posjetitelj je bacio kamen na sliku Mona Lise. Taj čovjek je zbog tog čina morao napustiti svoju domovinu Boliviju.

U 60-tim i 70-tim godinama Mona Lisa je bila izložena i u New Yorku, Tokiju i Moskvi. Danas se nalazi iza pancirnog stakla u muzeju Louvre, u Parizu.

Ne propustite