Svaka kuća treba imati OVU BILJKU: Osim što je dekorativna i prirodni je lijek za mnoge probleme!

Sve za dom
Svaka kuća treba imati OVU BILJKU: Osim što je dekorativna i prirodni je lijek za mnoge probleme!
.

Sempervivum sp. ili čuvarkuće su biljke iz porodice Crassulaceae, koje se odlikuju mesnatim listovima punim vode i zvjezdastim cvjetovima.

Prirodno rasprostranjena od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluotoka, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza, ova biljka se kod nas gaji više od hiljadu godina. O vrijednosti čuvarkuće svjedoče i odredbe Karla Velikog iz devetog vijeka, gdje on svojim podanicima nalaže da uzgajaju biljke koje su važne za jedno domaćinstvo i između ostalog da “svaki domaćin obavezno treba da ima čuvarkuću”.

Zbog svog karakterističnog i neobičnog izgleda, čuvarkuća je izuzetno cijenjena kao dekorativna biljka, kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Danas su prisutni brojni varijeteti šarenih listova koji su posebno interesantni i mogu da budu lijep dodatak svakom domu.

Moguće je formirati veoma atraktivne aranžmane kombinacijom više varijeteta čuvarkuće ili njenom kombinacijom sa drugim biljkama.

Ljekovitost

Ukoliko se odlučite da ukrasite svoj dom ovom jedinstvenom biljkom, ne samo da ćete imati divan ukras, već ćete uvijek imati i prirodan lijek za mnoge boljke na dohvat ruke.

Vjerovatno je mnogima poznata iz djetinjstva kao lijek za bolove u uhu, a praksa je pokazala da njen sok pomaže kod bolova, oštećenja bubne opne, rastvaranja cerumena i kod gubitka sluha.

Čaj od čuvarkuće je poznat narodni lijek protiv čira na želucu, problema sa mentrualnim ciklusom ili za ispiranje usta i grla kod ranica, afti ili gnojne angine. Ne preporučuje se upotreba čuvarkuće trudnicama i dojiljama.

Ne propustite