OZBILJNO UPOZORENJE: Ne lažite djeci o Djedu Mrazu EVO KAKVE TO POSLJEDICE MOŽE IMATI!

Zanimljivosti
OZBILJNO UPOZORENJE: Ne lažite djeci o Djedu Mrazu EVO KAKVE TO POSLJEDICE MOŽE IMATI!
.

Britanski psiholog Christopher Boyle i australska sociologinja dr. Kathy McKay roditeljima savjetuju da prestanu djeci govoriti kako je Djed Mraz stvaran lik jer, po njihovu mišljenju takva “laž” može pokvariti odnos s potomcima te poljuljati djetetovo povjerenje u njih.

Ako su roditelji u stanju lagati o nečemu tako posebnom i magičnom, može li im se vjerovati kao moralnim osobama i u drugim situacijama”, postavljaju pitanje znanstvenici u časopisu Lancet Psychiatry.

Istodobno iznose pretpostavku po kojoj roditelje na priče o Djedu Mrazu zapravo ne potiču vlastita djeca, već sebična želja da ponovno prožive vlastito djetinjstvo.

U članku pod nazivom “Predivna laž” autori pišu: “Kada su posrijedi priče o Djedu Mrazu, možda je najveća moralna pogreška to da istina jednom mora izaći na vidjelo.”

Djeca na kraju doznaju da su im roditelji godinama lagali. Istinu doznaju od nekog trećeg ili od roditelja kojima postane dosadno ‘lagati’ o postojanju Djeda Mraza. Jedno i drugo može utjecati na povjerenje između roditelja i djece. Ako su mi lagali o Djedu Mrazu, iako u dobroj nakani, što je još bilo laž? Ako Djed Mraz ne postoji, jesu li vile stvarne? Postoji li čarolija?”, pitanja su koja će postavljati djeca.

Ne propustite