Delfini spavaju sa jednim otvorenim okom

Zanimljivosti
Delfini spavaju sa jednim otvorenim okom
Da li ste znali da jedna od najvoljenijih životinja, delfin, spava sa jednim okom otvorenim zbog svoje nesposobnosti disanja u vodi dugo vremena? Delfini ne mogu držati dah duže od 15-17 minuta, pa prilikom spavanja odmaraju pola mozga svaki put. To se zove "jednohemisferični san".

 

Da li ste znali da jedna od najvoljenijih životinja, delfin, spava sa jednim okom otvorenim zbog svoje nesposobnosti disanja u vodi dugo vremena?
Delfini ne mogu držati dah duže od 15-17 minuta, pa prilikom spavanja odmaraju pola mozga svaki put. To se zove "jednohemisferični san".
 

Različite životinjske vrste spavaju različito dugo pa tako uglavnom vrijedi pravilo da su manji organizmi manje spavalice, a veći organizmi veće. Ako gledamo s aspekta hranjenja, onda su u pravilu mesojedi ti kojima je san više potreban nego biljojedima, a svaštojedi se nalaze negdje između. Šišmiši su poznati kao vrste koje najviše spavaju (i do 20 sati), a žirafe samo oko 3 sata.

Trenutno najaktuelnije otkriće kod delfina je činjenica da majka tokom otprilike prva 2 mjeseca uopšte ne spava, a ni njen mladunac ne spava gotovo ništa prvih nekoliko sedmica svog života. Ovaj podatak je posebno iznenadio znanstvenike jer je poznato da svi kopneni sisari nakon okota prvih nekoliko sedmica samo spavaju, a aktivnosti su im svedene na minimum, dok je kod delfina slučaj potpuno obrnut. 

Ne propustite