CDU/CSU za pregovore o koaliciji sa socijaldemokratima, SPD još razmišlja

Svijet
CDU/CSU za pregovore o koaliciji sa socijaldemokratima, SPD još razmišlja
.

Demokršćanska Unija CDU/CSU spremna je za pripremne razgovore o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) dok će SPD o tomu odlučiti nakon sastanka predsjedništva u petak, priopćeno je u srijedu navečer u Berlinu nakon dvosatnog razgovora vodećih članova Kršćansko-demokratske unije (CDU), Kršćansko-socijalne unije (CSU) i SPD-a.

"Predstavnici CDU-a i CSU-a su jasno dali do znanja da žele započeti pripremne pregovore s SPD-om na kojima bi se ispitalo postoje li zajednički temelji za sastavljanju jedne stabilne vlade", priopćila je Unije CDU/CSU nakon prvih razgovora s vrhom SPD-a o eventualnom formiranju koalicijske vlade.

Obje strane su poručile kako su razgovori protekli u "otvorenom i povjerljivom" tonu.

Na sastanku su demokršćansku stranu predstavljali kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel, predsjednik CSU-a Horst Seehofer, predsjednik zastupničkog kluba Unije Volker Kauder te predvodnik CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt. SPD izaslanstvo se sastojalo od predsjednika stranke Martina Schulza te predsjednice zastupničkog kluba SPD-a Andree Nahles.

SPD je na svom prošlotjednom kongresu odlučio započeti pregovore s Unijom o daljnjoj suradnji pri čemu socijaldemokrati ostavljaju otvorenim ishod pregovora. Za SPD osim nastavka rada tzv. velike koalicije moguća i manjinska vlada na čelu s Unijom CDU/CSU. Ovoj opciji se žestoko protivi Angela Merkel koja želi stabilnu vladu.  

Kao tematske cjeline u kojima se Unija i SPD najviše razilaze proteklih dana su navedeni reforma zdravstvenog sustava i dozvola migrantima da u Njemačku dovedu svoje članove obitelji za što se zalaže SPD a čemu se protive demokršćani.

SPD je nakon parlamentarnih izbora u rujnu zbog slabog rezultata od 20 posto isprva odbacio nastavak koaliranja s Unijom ali je nakon propasti pregovora o sastavljanju vlade između demokršćana, liberala i zelenih i na pritisak predsjednika države Frank-Waltera Steinmeiera, koji želi izbjeći izvanredne izbore, pristao na razgovore s Unijom.

 

Ne propustite