U CAZINU PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE: Ni najstariji mještani ne pamte vjetar ovog intenziteta

Bosna i Hercegovina
U CAZINU PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE: Ni najstariji mještani ne pamte vjetar ovog intenziteta
.

U Cazinu je danas proglašeno stanje prirodne nesreće za područje pogođeno posljednjim nevremenom.

Odluka o proglašenju donesena je na vanrednoj sjednici Štaba Civilne zaštite Cazin.

Jak, olujni vjetar u protekla dva dana prouzrokovao je velike materijalne štete na području Cazina. Prema podacima Službe Civilne zaštite najveće materijalne štete zabilježene su na stambenim i drugim objektima u Mjesnoj zajednici Stijena, a bez krova je ostao i objekat Područne škole Zmajevac.

Ni najstariji mještani Zmajevca i okolnih naselja ne pamte vjetar ovog intenziteta i snagu njegovih udara. Krovovi sa kuća su letjeli i po nekoliko stotina metara, elektrostubovi su se redom rušili...Nakon vjetra počela je padati kiša, potom i snijeg što je materijalne štete učinilo još većima a planirane sanacione radove odgodilo odnosno usporilo.

Od juče su nadležne ekipe , prije svih pripadnici Vatrogasne jedinice i drugih službi i preduzeća na terenu nastojeći obezbjediti koliko-toliko normalne uvjete šivota na pogođenima područjima. Najteže je trenutno stanje sa snabdjevenošću električnom energijom koje još nema i ne zna se kada će biti obezbjeđena za dijelove Mjesne zajednice Stijena pogođene nevremenom.

Nakon posljednjeg nevremena izgubljen je i jedan ljudski život. Pedesetdevetogodišnji Redžo Malić iz Stijene smrtno je stradao jučer poslijepodne nakon pada sa krova kuće na kojem je pokušavao sanirati štete nakon nevremena.

 

Ne propustite