Izaberite najbolje bobičasto voće za svoje srce!
Bobičasto voće je ukusno, moćno i štiti od mnogih bolesti. Ovo voće raznih boja sadrži veliku količinu antioksidansa i polifenola koji pomažu u sprečavanju nastanka hroničnih bolesti i raka.
Antocijanini su moćni antioksidanti, a namirnicama daju plavu, ljubičastu i crvenu boju. Bobičasto voće sadrži veliki nivo antocijanina koji smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka, gubitka pamćenja i infekcija urinarnog trakta.
Osim antocijanina, u bobičastom voću ćete naći i katehine. Katehini imaju antioksidativno dejstvo, smanjit će nivo slobodnih radikala u tijelu i spriječiti nastanak kancerogenih ćelija.
Naučnici veliku pažnju posvećuju bobičastom voću i uvijek iznova otkrivaju brojne prednosti. Nedavno istraživanje je pokazalo da ovo čudesno voće može značajno smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, a mi vam donosimo 6 najboljih.
Kupine
Ove ukusne bobice su odličan izvor polifenola, koji sprečavaju nastanak karidovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.
U poređenju sa ostalim voćem, kupine su odličan izvor vlakana. Naime, samo 1 šolja (250ml) kupina sadrži čak 7 grama vlakana, a preporučena dnevna doza je između 25-35 grama. Bogat su izvor vitamina C, sadrže gvožđe, kalcijum i vitamin A.
Kupine možete da konzumirate na razne načine. Svježe i zaslađene medom, možete napraviti kolač od kupina ili ih pomješati sa jogurtom i uživati u odličnom međuobroku.
Borovnice
Konzumiranje borovnica može poboljšati vaše pamćenje. One sadrže visok nivo jedinjenja koji će proširiti arterije i poboljšati protok krvi.
Bogat su izvor antioksidanata, imaju malu nivo masti, ne sadrže zasićene masne kiseline, a obiluju vlaknima i vitaminom C. Nije ni čudno što smanjuju rizik od nastanka srčanog udara.
Jagode
One će poboljšati rad kardiovaskularnog sistema. Obiluju vitaminom C, sadrže folnu kiselinu za koju se vjeruje da štiti zdravlje srca.
Kao i borovnice, jagode sadrže spojeve koji će proširiti arterije i spriječiti nakupljanje plaka. Još jedna pozitivna strana jagoda je da na potpuno prirodan način izbjeljuje zube.
Maline
Ove slatke bobice su bogate vlaknima. Samo 1/2 šoljice malina sadrži čak 4 grama vlakana i čak 25% od preporučene dnevne vrijednosti vitamina C i mangana.
Maline sadrže nisku količinu masti, a bogate su polifenolima koji smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i srčanog udara.
Acai bobice
Ove bobice nam dolaze iz Brazila, a naučnici su dokazali da imaju bolja zdravstvena svojstva od borovnica, jagoda i kupina.
Odličan su izvor vlakana, ali su gorkog ukusa. Dodajte ih u smoothie, zobene pahuljice ili jogurt kako biste ublažili gorkasti ukus koji velikom broju ljudi ne odgovara.
Brusnice
Iako su najpopularnije tokom zimskih mjeseci, brusnice bi trebalo konzumirati cijele godine jer kriju brojne zdravstvene prednosti.
Brusnice će povećati nivo dobrog (HDL) holesterola, spriječit će nastanak infekcije urinarnog trakta, zaštitit će zdravlje srca i smanjiti nivo slobodnih radikala u tijelu.
Izvor:centarzdravlja.net