VELIKO NEVRIJEME

VANREDNO U CIJELOJ ZEMLJI: Vjetar rušio drveće, krovove i fasade

Objavljeno:12.12.2017 - 09:05
A A A Times Arial

Foto: SRNA

Olujni vjetar napravio je veliku štetu na objektima u noći s ponedjeljka na utorak na području Zeničko-dobojskog kantona, ali srećom povrijeđenih nije bilo.

Snažni vjetar je veće materijalne štete izazvao u Zenici gdje je u naselju Babina Rijeka došlo do obrušavanje fasade zgrade koja je tom prilikom pala na parkirani automobil.

Na magistralnom putu M-17 u mjestu Liješnica jak vjetar je oborio stablo na cestu te je pričinjena materijalna šteta na jednom teretnom motornom vozilu. Intervencije zbog pada stabala pripadnici MUP-a ZDK zabilježili su i u Zavidovićima, Žepču i Maglaju.

h550

Na nekoliko lokacija u kantonu, prema riječima dežurnog operativnog Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, zabilježena su veća ili manja urušavanja krovova, a najveća šteta izazvana je u Tešnju kada je vjetar sručio munaru džamije.

 

NEVRIJEME I U JABLANICI

Jako nevrijeme s olujnim udarima vjetra pogodilo je u ponedjeljak Općinu Jablanica.

Došlo je do oštećenja krovnih konstrukcija na više stambenih objekata u naseljenom mjestu Bijela kod Jablanice.

Po prijavi, na mjesto događaja izašli su pripadnici Civilne zaštite i Protupožarne zaštite Općine Jablanica.

Također, zbog udara vjetra prekinuta je elektroopskrba u MZ Donja Jablanica i MZ Glogošnica s naseljenim mjestima Šanica, Bijela, Ravna i Dragan selo.

Iz JP Elektroprivreda BiH doznaje se kako su zbog posljedica nevremena u ponedjeljak bez elektroopskrbe ostali dijelovi Općine Jablanica (prema Komadinovom vrelu) i dijelovi Općine Konjic (Bjelimići, Lukomir), priopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

 

NEVRIJEME POGODILO I BANJALUKU

Jak i olujni vijetar je tokom protekle noći zabilježen je Banjoj Luci.

Najači udar vjetra bio u 03.27 sati i to od 32,4 m/sec, što je 116,64 kilometra na sat.

-To je dosad maksimalna zabilježena brzina na meteorološkoj stanici Banja Luka - podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS-a

I jutros duva veoma jak, često olujni vjetar, brzine od 80 do 100 kilometara na sat.

Meteorolozi očekuju da će popodne i naveče vjetar postepeno slabiti na zapadu, dok se na istoku i dalje mogu očekivati olujni udari. 

U večernjim satima naoblačenje sa zapada donijet će kišu koja će postepeno jačati. 

Po prvim informacijama, u Banjoj Luci je olujni vjetar nanio štete na pojedinim objektima, dizao je krovove, lomio crijepove, obarao stabla...

 

(Novi.ba/Fena)

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!