Udruženja žrtava u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

Bosna i Hercegovina
Udruženja žrtava u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države
.

Negiranje i ponižavanje žrtava vrši se u svakom segmentu djelovanja države i okruženja, a takvu politiku vode političari, intelektualci, pravnici, historičari i vjerski poglavari. Zbog toga se postavlja pitanje da li je ovo društvo fašističko - stav je više od 30 udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH.

Njihovi predstavnici su danas na pres-konferenciji govorili o viđenju rada i rezultatima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) te o prijedlogu rješavanja statusa žrtava u BiH.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović osvrnuo se na izjave članova Predsjedništva BiH, jednog koji osporava pravomoćnu presudu suda i presuđene zločince naziva herojima odajući im počast, i drugog koji ne priznaje legitimitet suda i pokušava opravdati zločince koji su prvostepenom presudom osuđeni za najteže zločine uključujući i genocid.

- Mi se opravdano pitamo kako da žrtve nastave da žive u takvoj državi i da li uopšte ima logike nastaviti sa vođenjem postupaka i donošenjem presuda kada se te presude koriste protiv žrtava, a ne da se sankcioniše zločin -   kazao je Muratović uime 30 udruženja.

Istakao je da se suočavaju sa kontinuiranim negiranjem zločina čime se žrtve ponižavaju i omalovažavaju, a zločin nad njima nastavlja.

-  Ovo se sve čini krijući se iza vlastitog naroda, pod krinkom da se želi zaštititi sopstveni narod, a ustvari ih vraćaju u mračnu prošlost i fašističku ideologiju - kazao je.

Kao najveću opsanost koja prijeti BiH Tahirović je izdvojio retoriku fašizma koja ima trend rasta.

- Apsurd našeg društva je u tome da su odgovorni, umjesto prihvatanja presuda i odavanja pijeteta žrtvama zločina počeli, više nego ikada, da vrše pritisak na te iste žrtve i da kontinuirano rade na tome da laž postane istina, a istina laž - podvukao je Tahirović.

Naglasio je da 30 udruženja žrtava ne dozvoljavaju da se procesuiraju ratni zločini u takvoj atmosferi te imaju opravdanu bojazan da će politika uticati na donošenje presuda i da je sljedeća faza da se izjednače žrtve i počinioci.

Tahirović ističe da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće institucija koja ima zadatak da osigura nepristrano i profesionalno vođenje procesa i da vrši pritisak na pravosuđe sa ciljem potpune kontrole.

- To nije samo naš stav, na to ih je upozorila i međunarodna zajednica. Žrtve neće pristati na ove pritiske i bojkotovat će rad našeg pravosuđa ukoliko bude potrebno - kazao je.

Također smatra da država u kojoj član Predsjedništva, vjerski lideri i intelektualci imaju takvu retoriku ne može osigurati pravdu žrtvama te ih poziva da promijene retoriku u pravcu da se temelji na istini.

- Istina je samo jedna, a to je istina koja je utvrđena na osnovu dokaza - poručio je Tahirović.

Naglasio je da su žrtve u Bosni i Hercegovini pokazale i dokazale da su i pored teških zločina koje su doživjele, ubijenih najbližih članova porodice, silovanja i najtežih uslova u logorima, ostali dostojanstveni i ustrajni u dokazivanju istine, svjesni činjenice da je pravda spora pa često i nedostižna.

- Svaka žrtva iz BiH može ići na istok i zapad, sjever i jug. Može biti ponosna i hodati uzdignute glave u Bosni i Hercegovini, regionu, Evropi i čitavom svijetu - kazao je Tahirović te poručio da niko nema pravo da ponižava i omalovažava žrtve, a da veliča zločince, već da svi imaju obavezu da omoguće da žrtve zločina dobiju zasluženo mjesto u BiH.

Istakao je da su žrtve, pored toga što su prošle kroz torturu i izgubile svoje najmilije,  dale veliki doprinos društvu.

- One su ponovo proživljavale najteže momente svjedočeći o stradanjima sa ciljem da svi građani BiH i regije žive u slobodnom i pravednijem društvu - kazao je Tahirović.

Tahirović je podsjetio da je MKSJ procesuirao i donio osuđujuće presude čelnim osobama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori kojima je utvrđena namjera da svojim političkim i vojnim djelovanjem promijene strukturu stanovništva BiH i ugroze suverenitet i teritorijalni integritet kroz pokušaj podjele BiH između Srbije i Crne Gore i Hrvatske.

- Doprinos MKSJ jeste taj što je jasno identifikovao i procesuirao odgovorne grupe i pojedince iz vojnog i političkog vrha, kao i neposredne izvršitelje teških krivičnih djela - kazao je Tahirović te dodao da je taj sud na osnovu djelovanja ostavio iza sebe neprocjenljivu građu dokaznog materijala koji se sastoji od relevantnih dokumenata, materijalnih dokaza i velikog broja svjedočenja žrtava i drugih svjedoka.

Istakao je da je to najdokumentovaniji međunarodni sukob u historiji te da zaostavština MKSJ-a predstavlja neprocjenjivu građu ostavljenu u sudovima u regionu da na osnovu tog nastave sa procesuiranjem ratnih zločinaca, kao i da bude opomena budućim generacijama.

- Bez obzira na nedostatke, MKSJ je jedina pravosudna institucija koja je svojim djelovanjem donijela djelimičnu satisfakciju i pravdu žrtvama - kazao je.

Smatra da su najveći doprinos u ostvarivanju pravde osigurale žrtve koje su više puta svjedočile o teškim torturama koje su proživjele, na taj način ih ponovo proživljavajući, ali da su nepokolebljivo nastavili pričati istinu.

 

(Fena) 

 

Ne propustite