DA LI STE ZNALI? Za zdravlje muškarca najbitnija je - ŽENA

Objavljeno:11.12.2017 - 00:00
A A A Times Arial

“Muškarci gledaju na svoje tijelo kao na oruđe. Idu doktoru samo kad osjećaju da nešto zaista nije u redu ili kada zaista osjećaju bol”, kaže vrhunski njemački urolog Theodor Klotz. Ovaj zaključak rezultat je studije koja je provedena pod patronatom njemačke vlade.

Muškarci odlaze na pregled kod doktora samo kada su ozbiljno bolesni.

Međutim, odlasci doktoru ipak ne pokazuju precizno koliko su ljudi zapravo zdravi. Klotz navodi pet faktora koji su u značajnoj korelaciji s izostankom bolesti. Najistaknutiji među njima je stabilno životno partnerstvo, zatim redovno vježbanje, raznolika prehrana, određena životna rutina i konačno preventivna medicinska njega koja zaokružuje zdrav životni stil.

Ako muškarac želi biti zdrav, najvažnije je da uz sebe ima voljenu ženu

Stabilno partnerstvo vrlo je važno, ističu istraživači, stoga što se muškarci nakon 40-te jače usmjeravaju na socijalno okruženje i funkcionirajuće partnerstvo.

“Žene mogu sasvim dobro živjeti same”, kaže Klotz, ali ističe kako je velika razlika za muškarca ako je u vezi.

“Tada muškarac puno bolje pazi na prehranu i posvećuje veću pažnju potrebi odgovarajućeg vježbanja. Iz tog je razloga stabilna i sretna veza vrlo značajna, pogotovo u starijoj dobi”.

Prema studiji koju je proveo berlinski Institut Robert Koch, muškarac koji je u vezi živi u prosjeku dvije godine duže nego samac.

“Žene obično preuzmu ulogu onoga koji pazi na zdravlje”, kaže psiholog Thomas Altgeld. One vode računa o tome kada je zakazana sljedeća posjeta doktoru ili kada je potrebno uzeti nešto protiv gripe.

“Ako se muškarac ne osjeća dobro, žena će ga savjetovati da ne pođe taj dan na posao. Ako bi o tome odlučivao posve sam, bio bi sklon precijeniti vlastite mogućnosti i umanjiti simptome”, kažu istraživači.

“Muškarci bi svakako trebali posvetiti veću pažnju vlastitim zdravstvenim potrebama, uz otvorenu komunikaciju kod kuće kao prioritet”, smatra Monika Koester iz njemačke savezne agencije za zdravlje. Trebaju se zapitati o tome kako osigurati zdravu ishranu uprkos cjelodnevnom poslu, što napraviti kako bi snizili stres i kako se više kretati tokom normalnog radnog dana, dodaje ona te ističe kako, postavljena na ovaj način, pitanja zdravlja i prevencije postaju jasnija i konkretnija.

Porodica bitnija za zdravlje nego što mislimo

Upravo je u tome značajna uloga porodice i veze. Kada prehrana počinje postajati monotona tokom radne sedmice, valja isplanirati zajedničko kuhanje nečeg zdravog i finog tokom vikenda.

“Uz to, vožnje biciklom ili igranje badmintona kako bi se zabavila cijela porodica, dobro će doći”, navodi Koester.

“Vježbanje je važno za prevenciju bolesti kao i za poboljšanje stanja uz postojeće zdravstvene probleme. “S dijabetesom tipa 2, naprimjer, nivo šećera u krvi može pasti”, kaže Koester upozoravajući da više muškaraca pati od dijabetesa nego li žena.

Ona ukazuje na ulogu žene i u redukovanju muškarčeve sklonosti dijabetesu prije svega kada je u pitanju količina hrane koja ostaje na stolu nakon jela odnosno kod uzimanja dodatne porcije hrane. U tom smislu cijela porodica može pridonijeti tome da se promijene navike u ishrani i redukuje prejedanje.

Uz sve navedene faktore, muškarcu je vrlo važno da mu njegova partnerica upućuje poruku kako vidi pred njima dug, sretan i zdrav zajednički život.

“U mnogim slučajevima, samo isticanje takve poruke umjesto prigovaranja “dovoljno će motivisati muškarca da se više pobrine za sebe i ode kod doktora iz preventivnih razloga”, zaključuje Klotz.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!