Izraelski premijer: Palestinci se moraju pomiriti s time da je Jeruzalem glavni grad Izraela

Svijet
Izraelski premijer: Palestinci se moraju pomiriti s time da je Jeruzalem glavni grad Izraela
.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je tijekom posjeta Parizu da Palestinci moraju prihvatiti realnost da je Jeruzalem glavni grad Izraela kako bi krenuli prema miru, prenosi BBC.

Netanyahu je rekao da je Jeruzalem bio glavni grad Izraela 3000 godina i da "nikada nije bio glavni grad bilo kojeg drugog naroda".

Netanyahu je to poručio u trenutku kada se na Bliskom istoku i drugdje odvijaju brojni prosvjedi protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalm kao glavni grad Izraela. U nedjelju je tako izbilo nasilje kod američkog veleposlanstva u Libanonu i drugdje.

Govoreći u Parizu nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Netanyahu je rekao da su nastojanja da se zaniječe "milenijska veza židovskog naroda s Jeruzalemom apsurdna".

"Možete to pročitati u jednoj jako dobroj knjizi - zove se Biblija", rekao je. "Gdje bi drugdje bio glavni grad Izraela nego u Jeruzalemu?"

"Što prije Palestinci prihvate tu realnost, to ćemo prije krenuti prema miru."

Palestinci žele da istočni Jeruzalem, koji je Izrael okupirao 1967., bude glavni grad njihove buduće države.

Macron zatražio od Netanyahua da napravi gestu prema Palestincima

Macron je zatražio od Netanyahua da pokaže gestu dobre volje prema Palestincima kako bi se premostio jaz između dvije strane koji je dodatno produbljen Trumpovom odlukom.

Osuđujući svaki oblik nasilja protiv Izraela, Macron je rekao da je jasno kazao Netanyahuu da je protiv Trumpove odluke, koja je "opasna za mir"."Zatražio sam od premijera Netanyahua da napravi neke hrabre geste prema Pelsstincima kako bi se pomaklo sa sadašnje mrtve točke", rekao je Macron.

Ponovio je kako Francuska smatra da je rješenje koje uključuje dvije države jedino moguće kako bi se okončao izraelsko-palestinski sukob.

Erdogan napao Izrael da je teroristička država

Netanyahu je ocijenio da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan svojim današnjim izjavama na velikom skupu u Istanbulu "napao Izrael".

"Nisam navikao primati lekcije o moralnosti od lidera koji bombardira kurdska sela u rodnoj Turskoj, koji zatvara novinare, pomaže Iranu da zaobiđe međunarodne sankcije i pomaže teroristima, uključujući u Gazi, da ubijaju nedužne ljude", rekao je izraelski premijer.

Erdogan je ranije poručio da neće prepustiti Jeruzalem državi koja "ubija djecu".

"Palestina je nedužna žrtva (...) Kad je riječ o Izraelu, to je teroristička država, da, teroristička!", rekao je, dodajući da će se "boriti svim sredstvima" protiv američke odluke da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Erdogan je za Jeruzalem kazao da je "crvena linija" za muslimane i upozorio da bi Turska mogla zbog toga raskinuti diplomatske odnose s Izraelom.

Macron je poručio Erdoganu da pokaže suzdržanost, te dodao da je od turskog predsjednika u njihovom telefonskom razgovoru u nedjelju zatražio da posreduje između Izraela i Palestinaca.

Odnosi između Turske i Izraela obnovljeni su tek prošle godine, šest godina nakon što ih je Turska raskinula zbog pogibije devetero propalestinskih turskih aktivista u sukobu s izraelskim specijalcima na brodu koji je pokušavao probiti izraelsku blokadu Gaze, prenosi Hina.

Ne propustite