Delegacija PSBiH učestvuje u radu Parlamentarne konferencije WTO u Buenos Airesu

Vijesti
Delegacija PSBiH učestvuje u radu Parlamentarne konferencije WTO u Buenos Airesu
.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul učestvuju u radu Parlamentarne konferencije o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koja je sinoć počela u Buenos Airesu.

Ta konferencija, koju su u glavom gradu Argentine, uoči 11. Ministarske konferencije WTO, zajednički organizovali Interparlamentarna unija (IPU) i Evropski parlament, okupila je oko 250 parlamentaraca iz više od 60 država i međunarodnih parlamentarnih organizacija iz cijelog svijeta. 

Ključni zvaničnici Konferencije, koji su se učesnicima obratili tokom inauguralne sjednice, nisu krili ambiciju da ovaj skup preraste u parlamentarnu dimenziju WTO.

S tim u vezi, predsjednik Predstavničkog doma argentinskog Kongresa Emilio Monzo, predsjednica Senata Argentine Marta Gabriela Michetti, predsjednica IPU Gabriela Cuevas Barron, kao i potpredsjednik Evropskog parlamenta Mairead Mc Guinness upozorili su da su davno prošli dani kada su spoljna i trgovinska politika bile u isključivoj nadležnosti izvršnih vlasti. Poručili su da je vrlo važno da se obezbijedi postojanje parlamentarne dimenzije koja bi vršila nadzor nad aktivnostima WTO-a, promovišući efikasnost i pravičnost djelovanja u duhu ciljeva koje je WTO postavio na ranijim ministarskim konferencijama.

Naglašavajući da se zalažu za slobodnu i pravičnu trgovinu koja bi bila od koristi za ljude svuda u svijetu, te unaprijedila razvoj ekonomije i smanjila siromaštvo, parlamentarci su apelovali na ministre zemalja članica WTO-a da rade na obezbjeđivanju ciljeva održivog razvoja planete, kao i na zaštiti čovjekove okoline.

Istovremeno, učesnici Parlamentarne konferencije u Buenos Airesu snažno su se založili za unapređenje dijaloga između vlada, parlamenata i civilnog društva s ciljem promocije transparentnosti rada i pravila WTO-a, te uspostavljanja parlamentarnog nadzora i uticaja u oblasti spoljne trgovine i otvaranja razgovora unutar WTO-a o temama od ključnog značaja za svakodnevni život ljudi.

Na marginama Parlamentarne konferencije o WTO, članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imali su brojne neformalne susrete s parlamentarcima iz zemalja Evropske unije, kao i drugih zemalja članica WTO-a koje mogu da pomognu da BiH u najskorije vrijeme okonča pregovore za punopravno članstvo u WTO-u.

Tadić, Mehmedović i Kožul prisustvovat će i inauguralnoj sjednici 11. ministarske konferencije WTO-a u Buenos Airesu, na Simpozijumu o trgovini i održivom razvoju, kao i na Biznis forumu Ministarske konferencije WTO, saopćeno je iz PSBiH. 

Ne propustite