Svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo da tuži Republiku Srpsku i traži odštetu

Tema sedmice
Svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo da tuži Republiku Srpsku i traži odštetu
Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice

Općinski sud Sarajevo donio je 17. augusta prošle godine nove dvije presude prema kojima Vlada Republike Srpske mora isplatiti odštetu za Sarajlije koje su tokom rata izgubile najbliže članove porodice, potvrdio je Esad Hrvačić, advokat koji zastupa porodice ubijenih civila i žrtve rata.

Advokat Hrvačić u tužbama se, uz ostalo, pozivao na činjenicu da je Haški tribunal (ICTY) izrekao pravomoćne presude bivšim komandantima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Stanislavu Galiću, odnosno Dragomiru Miloševiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno kaznu od 29 godina zatvora zbog "terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva".

Po mišljenju pravnog zastupnika žrtava, presuda Galiću i Miloševiću podrazumijeva  da svaki građanin Sarajeva koji je proveo rat u opkoljenom gradu ima pravo da tuži Republiku Srpsku, jer je prošao kroz neviđenu torturu. Kako je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska prihvatila kontinuitet ratne RS, a krivična djela opsade Sarajeva provodila Vojska RS, odgovornost tog entiteta je neupitna. Po Statutu Haškog tribunala, djela koja su nastupila zbog nehumanog ratovanja ne zastarijevaju, kao ni šteta koja nastupi uslijed tih krivičnih djela. Sarajevske žrtve očekuju odštetu od jedne milijarde maraka. 

Zanimljivo je da su predstavnici Pravobranilaštva RS najprije tvrdili da se u BiH dogodio građanski rat, te da RS ne može biti odgovorna za zločine.

No, na koncu su dogovornost prebacivali na državu BiH, koja bi, po njima, trebala platiti odštetne iznose žrtvama. Ukoliko ste tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu proveli dio vremena u opkoljenom Sarajevu imate pravo tužiti Republiku Srpsku i tražiti odštetu.

 

Ne propustite