LEGLO BAKTERIJA: Ovo je najprljavija stvar u vašoj kući!

Praktična žena
LEGLO BAKTERIJA: Ovo je najprljavija stvar u vašoj kući!
.

Spužva je puna rupica, pa kada čistite istom neke stvari koje na sebi mogu imati patogene, koji se zadržavaju unutar spužve.

"Ljudi ispiraju spužve, a trebalo bi da ih dezinfikuju", kaže Filip Tjerno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu.

Prilikom pranja suđa, mnogi komadi hrane ostaju na spužvi, u njenim pukotinama. Pošto spužva stoji tako mokara i postepeno se suši, na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija. Ako spužvu koristite da operete suđe, ono je najčešće prljavije nego što je bilo prije pranja.

"Sapun i voda neće ubiti bakterije, oni ih samo spiraju. Ali ako perete prljavom spužvom, na opranom tanjiru vam ostaje priličan sloj mikroba. Dakle, uklonićete bakterije sa tanjira i na njega nanijeti bakterije sa spužve", objašnjava doktor Tjerno.

Ali spužvu možete da očistite kako treba. Najbolje će je dezinfikovati izbjeljivač s hlorom

Pomješajte ovaj rastvor s vodom u odnosu 1:9 i stavite spužvu u mješavinu na 10-30 sekundi (ili duže). Ovo će ubiti sve mikroorganizme u njemu. Kada iscjedite spužvu, ostavite je da se dalje osuši sama. Da biste je dezinfikovali, možete je stavite i u mikrovalnu. Trebalo bi da potopite spužvu u vodu, pa tek onda da je (tako potopljenu) stavite u mikrovalnu. Pustite da voda počne da ključa da bi toplota ubila mikroorganizme. Naravno, što češće mijenjate spužvu, bar na 10 dana.

Ne propustite