Brigadir Nakić: Jedan od zadataka OSBiH je pomoć civilnom stanovništvu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Brigadir Nakić: Jedan od zadataka OSBiH je pomoć civilnom stanovništvu (VIDEO)
.

Komandant Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane, brigadir Dragan Nakić, izjavio je novinarima da jedan od zadataka Oružanih snaga BiH jeste pomoć civilnom stanovništvu.

- Između ostalog, to je i zadatak Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane. Postoje procedure za pozivanje helikoptera i angažovanje Oružanih snaga preko Operativnog centra, odnosno preko Ministarstva bezbjednosti - naveo je brigadir Nakić.

Istaknuo je da su Oružane snage BiH u svakom momentu spremne, odnosno Brigada, da reaguje po zahtjevu da li gorskih službi, da li Federalne uprave civilne zaštite ili Republičke uprave civilne zaštite RS-a.

- Sami ste svjedoci ove godine koliko smo bili angažovani u pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme požara. Moram da napomenem da smo u toku ove godine 240 sati leta napravili za gašenje požara, ukupno bacili milion i 600 hiljada litara vode, potrošili značajne resurse, oko 150 tona goriva, prevezli nekoliko desetina vatrogasaca na teren koji je zahvaćen požarištem i negdje oko 100 tona tereta za vrijeme požara. Da ne govorimo u ovom dijelu medicinske evakuacije, da smo vršili medicinsku evakuaciju i pomoć i osposobljavanju civilnih zaštita, odnosno gorskih službi u i jednom i drugom entitetu - kazao je brigadir Nakić.

Upitan da li Oružane snage raspolažu medicinskim helikopterima, odgovorio je da Oružane snage imaju opremu za medicinski helikopter.

- U nekom narednom periodu, u nekoj bližoj budućnosti ćemo biti spremni za pružanje i medicinsku evakuaciju sopstvenim snagama. Sada, trenutno pružamo uslugu medicinskoga prevoženja po zahtjevu medicinskih ustanova - napomenio je brigadir Nakić, prenosi Fena.

Ne propustite