Savjeti za štednju energije

Zanimljivosti
Savjeti za štednju energije
.

Rasipanje energije znači ujedno i rasipanje novca zbog čega je dobro znati koji su najbolji savjeti za štednju energije. Kako bi bili sigurni da niti jednim svojim postupkom nećete dovesti do povećanja troškova življenja i ugrožavanja okoliša, treba se upoznati s nekoliko korisnih informacija.


Koristite li čajnik? Ako je tako onda će vas zanimati da čajnik treba napuniti s onoliko vode koliko će vam biti potrebno.

Jeste li znali da ledenice troše manje struje ako su pune? Bilo bi dobro pored hrane na police složiti i kockice leda. Tako ćete se osigurati da će ledenica u svakom trenutku biti dovoljno popunjena kako ne bi došlo do većih računa za struju.

Potrebno je redovito provjeravati jesu li prostorije u domu previše zagrijane, a ako je došlo do porasta temperature za jedan ili dva stupnja, u tom bi slučaju i troškovi grijanja mogli porasti za otprilike 10%.


Ne treba zaboraviti da termostati reagiraju na hladna i vruća mjesta, zbog čega će naglo strujanje topline ili hladnog zraka koju generiraju uređaji poput televizora utjecati na termostat koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Stavljanje posebne folije iza radijatora može dovesti do uštede na troškovima grijanja za 15%. Namještaj, sagovi i zastori mogu ograničiti protok topline dok zastori prebačeni preko radijatora usmjeravaju toplinu umjesto prema prostoriji, prema prozorskim oknima.

Da bi se spriječio gubitak topline treba provjeriti je li kotao s toplom vodom izoliran koliko treba. Područja izolacije koja se najčešće predvide su cijevi s toplom vodom koje spajaju slavine i bojlere. Ako se uspiju izolirati, ne samo što će voda duže vrijeme biti vruća nego će se uštedjeti i novac.

Treba voditi računa i o cijevima koje se nalaze ispod podnih dasaka te provjeriti jesu li izolirane na pravi način, a ako nisu poduzeti nešto po tom pitanju.

Ako imate tavan i želite postaviti toplinsku izolaciju, ne treba otvarati posebno zapakirane vrećice u kojima se nalazi izolacijski materijal sve dok se ne popnete, budući da se počinje širiti odmah nakon otvaranja.

Budući da materijali za toplinsku izolaciju mogu uzrokovati iritaciju kože, potrebno je staviti rukavice i zaštitnu masku protiv prašine. Dok radite na tavanu treba voditi računa o adekvatnoj rasvjeti te da se ne stoji ili hoda po području između letvica jer moguće je da neće izdržati težinu.


 

Ne propustite