U pobunjeničkom napadu ubijeno 14 mirovnjaka UN-a i ranjeno 40

Svijet
U pobunjeničkom napadu ubijeno 14 mirovnjaka UN-a i ranjeno 40
.

Najmanje 14 mirovnjaka je ubijeno i 40 je ranjeno u napadu pobunjenika na bazu mirovnih snaga UN-a u istočnom Kongu, u najtežem činu nasilja protiv mirovne misije u toj centralnoafričkoj zemlji.

Zamjenik portparola UN-a u New Yorku Farhan Haq izjavio je da su pripadnici mirovnih snaga uglavnom bili iz Tanzanije i da je pet kongoanskih vojnika također ubijeno u napadu za koji se optužuje pobunjenička grupa sa sjedištem u susjednoj Ugandi.

- To je bio veoma težak napad, najteži u novijim vremenima - kazao je Haq.

Baza mirovnih snaga nalazi se oko 45 kilometara od grada Beni, koji je u više navrata bio pod napadima pobunjenika iz grupe Savezničke demokratske snage (ADF).

Baza je sjedište snaga za brzu reakciju mirovne misije UN-a, koja ima neuobičajeni mandat da poduzima ofanzivne akcije, prenosi radio Okapi, koji uživa podršku UN-ove misije.

Radio stanica je javila, pozivajući se na vojne izvore, da su borbe trajale satima.

Kongo, zemlja površine zapadne Evrope, potresan je aktima nepojmljive okrutnosti i pohlepe za njenim golemim mineralnim resursima. Ta zemlja prošla je i kroz jednu od najbrutalnijih kolonijalnih vladavina prije nego što se našla pod višedecenijskom korumpiranom diktaturom. Građanski ratovi koji su nakon toga izbili uvukli su brojne susjedne zemlje.

- Sukobi su postali učestali od dolaska mirovne misije UN-a u 1999. Brojne pobunjeničke grupe pojavljivale su se i nestajale, napadajući povremeno regionalnu prijestonicu Gomu. Jedna od najvećih prijetnji regiji dolazi od ADF-a. Grupe za ljudska prava tvrde da su njihovi borci ubili oko 1.000 ljudi u protekle tri godine.

UN-ova misija u 2006. godini pomogla je Kongu da održi prve slobodne i poštene izbore u 46 godina ali je otada pobjednik tih izbora, predsjednik Joseph Kabila, postao blokiran u obavljanju svojih dužnosti. Bijes javnosti ojačao je nakon što su predsjednički izbori prvobitno zakazani za kraj prošle gidine u više navrata odgađani, prenosi Associated Press.

Ne propustite