Pripadnici OSBiH potvrdili visoki stepen spremnosti i profesionalnosti

Bosna i Hercegovina
Pripadnici OSBiH potvrdili visoki stepen spremnosti i profesionalnosti
.

U sklopu službene posjete komandantice Nacionalne garde Marylanda Linde L. Singh Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, danas je u Domu OSBiH upriličena ceremonija uručenja priznanja za deset pripadnika OSBiH, koji su učestvovali na takmičenjima za izbor najbolјeg vojnika Nacionalne garde savezne američke države Maryland (2017 Best Warrior Competition NGM) i izviđačkom izazovu „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji.

Uime Zajedničkog štaba OSBiH prigodne nagrade i priznanja uspješnim učesnicima takmičenja dodijelili su načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, sa svojim zamjenicima generalmajorima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem, dok je uime SAD-a nagrade uručila komandantica Nacionalne garde Maryland generalmajorica Linda L. Singh.

Generalpukovnik Anto Jeleč je čestitao nagrađenim pripadnicima OSBiH koji su učestvovali na navedenim takmičenjima, te se zahvalio generalmajorici Lindi Singh za podršku koju NG Marylanda pruža OSBiH kroz programe edukacije personala i zajedničkim aktivnostima u obuci, kako u Marylandu, tako i u Bosni i Hercegovini.

Komandantica Singh naglasila je zadovoljstvo programom saradnje sa OSBiH te izrazila svoje čvrsto opredjeljenje za nastavak ovoga programa kroz planirane i nove projekte.

Na takmičenju za najboljeg vojnika „Best Warrior“, koje se svake godine organizira u SAD-u od  Nacionalne garde Marylanda, drugi put su kao takmičari učestvovali i pripadnici OSBiH, sa timom od tri pripadnika, i tom prilikom ostvarili zapažene rezultate.

Takmičenje se sastoji iz deset vojničkih disciplina koje su kombinacija taktičkog, teoretskog i praktičnog dijela.

Također, pripadnici OSBiH, sa tim od sedam pripadnika, po prvi put su ove godine učestvovali na takmičenju izviđački izazov „Admiral Pitka Recon Challenge“ u Estoniji, koji je jedan od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja u svijetu, a na kojem su učestvovali pripadnici oružanih snaga iz jedanaest zemalja.

Važno je naglasiti da su pripadnici OSBiH, iako prvi put učestvuju u ovom takmičenju, uspješno završili takmičenje i u zadanom vremenu prešli ciljnu liniju, što je na ovom takmičenju jedino mjerilo uspjeha, dok neki učesnici u tome nisu uspjeli. Učešćem na navedenim aktivnostima pripadnici OSBiH su stekli nova iskustva i usvojili nova znanja. Kvalitetnim, profesionalnim i uspješnim izvršavanjem zadataka tokom ovih takmičenja pripadnici OSBiH još su jednom pokazali da su OSBiH spremne i obučene za učešće i u najsloženijim međunarodnim takmičenjima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

 

Ne propustite