I u prirodi postoji virus za ispiranje mozga

Zdrav život
I u prirodi postoji virus za ispiranje mozga
Druge studije pak pokazuju da ovaj parazit može unijeti velike promjene u našem živčanom sustavu.

Virus koji se inače nalazi samo u algama kod čovjeka može utjecati na usporenu preradu vizualnih doživljaja u mozgu. Pojedini paraziti od mrava mogu učiniti zombije. Priroda je puna ovakvih primjera.
 
Virus chloro ATCV-1 i brzina vizualne percepcije

Virus koji se inače može naći samo u algama, može napasti i čovjeka. Naučnici su utvrdili da je od 100 ispitanih osoba, njih više od 40 posto zaraženo virusom ATCV-a. Posljedice: zaražene osobe prerađuju vizualne doživljaje za oko 10 posto sporije od drugih. I pokusi na štakorima dokazali su slično – zaražene životinje imale su velikih problema pronaći pravi put kroz labirint, piše Deutsche Welle.

Toxoplazma i društvenost

Mačji izmet sadrži parazite Toxoplazme gondii. U slučaju da se zarazi, zdrav čovjek bi se tek neznatno razbolio. No, u slučaju zaraze osoba s oslabljenim imunološkim sustavom ili trudnica, ovaj parazit postaje vrlo opasan. Kod žena u drugom stanju on čak može prouzročiti pobačaj ili deformacije fetusa, odnosno još nerođene djece.

Druge studije pak pokazuju da ovaj parazit može unijeti velike promjene u našem živčanom sustavu. Primjerice, on može utjecati na razinu naše društvenosti. Zaraženi muškarci su često zatvoreniji i oprezniji prema drugima. Kod žena je obrnuto – uslijed zaraze one postaju društvenije i otvorenije prema drugima. Ove rezultate objavio je češki znanstvenik Jaroslav Flegr. Njegovo istraživanje osim toga pokazuje da zaražene osobe uopće sporije reagiraju. Pretpostavlja se da je gotovo jedna trećina stanovnika industrijskih zemalja zaražena ovim parazitom koji se vrlo vjerojatno prenosi seksualnim kontaktom.

Crijevne bakterije utječu na raspoloženje

Sastav bakterija i mikroorganizama u crijevima je kod svake osobe drugačiji. Znanstvenici pokušavaju utvrditi utječe li ova posebna mješavina na naše raspoloženje, osjećaje i ponašanje. Probiotske bakterije među koje, primjerice, pripada lactobacillus koji se nalazi u jogurtu, utječu na bolje povezivanje ćelija u mozgu kod žena. To pak utječe na pozitivno raspoloženje. Pokusi na životinjama su pokazali da ako se crijevna flora hrabrijih miševa transplantira kod onih mirnijih, da će oni postati također hrabriji. Pokusi su dokazali da preobražaj transplantacijom bakterija funkcionira i u obrnutom smjeru.

Bjesnoća stvara halucinacije

Ovo nije ništa novo ali još uvijek izaziva strahove: čovjek zaražen virusom bjesnoće može postati strašno agresivan. Osim toga, on može dobiti i psihotične napade i halucinacije. Isto tako, jako znojenje kao i stvaranje sline, također mogu biti neki od simptoma kao i poriv za ugrizom – na ovaj način se virus naime razmnožava. Istodobno, zaraženi često osjećaju paničan strah od vode – uslijed razrjeđivanja vodom, smanjuje se njegovo djelovanje. Virus bjesnoće posebno se ugodno osjeća u organizmima sisavaca kao što su psi ili šišmiši. Ako se ništa ne poduzme, bjesnoća vrlo brzo dovodi do smrti.

Gljivice koje mrave pretvaraju u zombije

Parazit Ophiocordyceps izlučuje kemikalije u mozgu mrava koje pak utječu na njegov rad. Posljedica je nenormalno ponašanje mrava koji tada poput zombija svojim kliještima buše zemljino tlo. Na ovaj se način, naime, razmnožava ova gljivica koja, koliko je zasad poznato, napada samo mrave.

Ne propustite